direct weg | Werken bij Kwintes |

Tijdelijke huisvesting in Lekkerkerk

 

Medio maart gaan de eerste cliënten van zorgaanbieder Kwintes gebruik maken van de tijdelijke huisvesting aan het Baanderspad in Lekkerkerk.
De beschikbaarheid van de tijdelijke woonruimte mag Kwintes beschouwen als ‘een mazzeltje’, veroorzaakt door de vertraging die bouwproject Parkwijk door de economische crisis en de gevolgen daarvan op de huizenmarkt.
Daardoor vallen de woningen aan het Baanderspad later onder de slopershamer dan in eerste instantie was gepland en stellen de gemeente Nederlek, woningcorporatie QuaWonen en Kwintes een rijkssubsidiebedrag van enkele miljoenen euro’s veilig; geld dat nodig is om het project aan de Tiendweg-West 12 te laten doorgaan. “Uiteraard zijn we daar heel blij mee”, zegt Joost van Hattem, namens QuaWonen als projectleider betrokken bij het project. “Het feit dat de bouw van Parkwijk wordt uitgesteld heeft in relatie tot de beschermde woonvorm voor mensen met een psychische kwetsbaarheid dus ook een positieve kant.”

Wachten

Een team van zorgaanbieder Kwintes heeft inmiddels zijn intrek genomen op de locatie Baanderspad. De eerste bewoners worden in maart verwacht. “We starten met zes cliënten”, vertelt hoofd Begeleiding en Wonen Marjanne Mesu. “Van lieverlee wordt dat aantal uitgebreid tot maximaal achttien. Er is veel animo voor deze tijdelijke woonvorm. Dat is ook niet onlogisch. Sommige cliënten wachten al jaren op een plek waar ze zelfstandig, beschermd en zelfstandig kunnen wonen. In die behoefte kunnen we nu voorzien. En dan ook nog op een mooi plekje in Lekkerkerk. Want zo mag je de locatie Baanderspad zeker noemen. Wij zijn er erg blij mee.”

Maatwerk

De accommodatie aan het Baanderspad biedt de Kwintes-cliënten zorg en begeleiding op maat. Voor iedere bewoner is een eigen kamer beschikbaar. Keuken en badkamer worden gedeeld. Verder is er een gemeenschappelijke ruimte waar een kopje koffie of thee, de lunch en de warme maaltijd genuttigd kunnen worden. Alle cliënten worden individueel begeleid door de leden van het Kwintes-team. Marjenne Mesu: “De ene bewoner kan behoefte hebben aan hulp bij het toedienen van medicatie, een ander heeft baat bij huishoudelijke hulp, om maar eens wat dingen te noemen. We proberen als team sowieso een bepaalde dagstructuur te bieden. Sommige van onze cliënten werken vier dagen per week, anderen doen vrijwilligerswerk of dagbesteding op een zorgboerderij of elders en reizen daar zelfstandig naar toe. En er zijn cliënten die overdag thuis zijn.”

Slaapwacht

Kwintes werkt overdag met twee woonbegeleiders en een medewerker die in de avonduren dienst heeft. Voor de nacht is er altijd een slaapwacht aanwezig. “Als we naar de nieuwe locatie aan de Tiendweg-West verhuisd zijn, gaan we volgens hetzelfde systeem werken”, vertelt Marjanne Mesu. “Als alles goed gaat en het de komende tijd niet blijft vriezen, dan is de beschermde woonvorm begin 2013 beschikbaar.”

Bron: Het Kontakt d.d. 13-02-2012, Jan Timmer