Overzicht

Artikel RTV Utrecht: Amersfoort vangt daklozen op in conferentiehotel vanwege coronavirus

2 april 2020

Foto: De Internationale School voor Wijsbegeerte (ISVW)

AMERSFOORT/LEUSDEN – Amersfoort heeft een tijdelijke extra locatie gevonden voor de opvang van dak- en thuislozen. Op het landgoed van ISVW in Leusden zijn 25 hotelkamers beschikbaar gesteld. Zo wordt ruimte gecreëerd op de bestaande opvanglocaties en de kans op een coronabesmetting verkleind.

Ook in Utrecht werd al voor meer bedden voor dak- en thuislozen gezorgd. De gemeente Amersfoort was op zoek naar extra opvangplekken en nu deze gevonden zijn is zorgverlener Kwintes heel blij. “Dit was heel noodzakelijk”, reageert maatschappelijk werker Daan Schakelaar, die in de dak- en thuislozenopvang werkt. “We kunnen nu meer veiligheid bieden aan onze cliënten.”

DANKBAAR

Vannacht hebben zo’n twintig dak- en thuislozen hun eerste nacht doorgebracht in de voor hen beschikbaar gestelde hotelkamers. “Ze vinden het fantastisch. Het was ontroerend om te zien hoe ze reageren”, vertelt Schakelaar. Zijn cliënten zijn enorm dankbaar. “Vaak is dit toch een vergeten groep mensen en dit is een signaal dat ze toch serieus genomen worden.”

En ook de dak- en thuislozen die in een opvanglocatie in Amersfoort verblijven zijn hiermee geholpen. “We hebben nu meer ruimte om afstand te bewaren”, legt Schakelaar uit. “Het was lastig om ons aan de richtlijnen van het RIVM te houden.” Inmiddels slapen er op de opvang aan het Smallepad maximaal vier cliënten op een kamer, in plaats van acht.

HOTEL

De extra opvang is aangeboden door de Internationale School voor Wijsbegeerte (ISVW) in Leusden. Dit filosofisch instituut heeft op het landgoed een conferentiehotel, maar dat staat leeg sinds het begin van de coronacrisis. “We hebben ons hotel toen direct aangeboden aan het Meander Medisch Centrum”, vertelt directeur Chantal Orth. “Maar daar hebben we niks van gehoord.”

Daarom is Orth nu blij dat ze iets kunnen betekenen voor de dak- en thuislozen, door ze veilig te kunnen opvangen. “Het geeft een heel goed gevoel, ook voor alle collega’s”, legt de directeur uit. “De afgelopen tijd hebben we allemaal klusjes gedaan. We zijn blij dat we weer gewoon gasten hebben.”

KWINTES

De begeleiding van de dak- en thuislozen wordt nog wel gewoon door Kwintes geregeld. “We hebben een groep met de meest zelfstandige cliënten geselecteerd voor een verblijf in het hotel”, legt Schakelaar uit. “Maar ze kunnen ons altijd bellen en we zijn ook een aantal uur per dag aanwezig in het hotel.”

Met het hotel erbij heeft zorgverlener Kwintes nu drie opvanglocaties voor dak- en thuislozen in de regio Amersfoort. Deze locaties zijn vanaf nu ook dag en nacht open. In totaal verblijven daar zo’n 60 cliënten.

Bron: RTV Utrecht