Overzicht

BLOG: Geweld is niet gewoon

25 november 2020

Fotograaf: Joanna Kruczek

Wist je dat wereldwijd één op de drie vrouwen en meisjes fysiek of seksueel geweld meemaken in hun leven? Door wie vraag je je dan af. Door hun eigen partner! Dé persoon die medeverantwoordelijk is voor veiligheid en geborgenheid binnenshuis. Dit aantal is schrijnend en The United Nations vraagt vandaag, 25 november 2020, de mensheid stil te staan bij geweld tegen vrouwen. Hoogtijd voor een gesprek met iemand binnen Kwintes die aan het roer staat in het stoppen van geweld in relaties.

Mariëtte Rutjes is zorgmanager van het Kwintes Team opvang en begeleiding bij huiselijk geweld in Amersfoort. Haar visie op methodisch werken blijft voortdurend onderhevig aan doorontwikkeling. Hier staat ze bekend om. Zij erkent dat geweld tegen vrouwen een hardnekkig probleem is dat al jarenlang gevoed wordt door het beeld dat de media schetst. We kennen allemaal de videoclips van rappers en schaars geklede dames: een fout voorbeeld voor jonge mensen. Voor Mariëtte moet het klaar zijn met dit machismo. Sinds 2010 zet ze zich samen met haar teams dagelijks in voor een veilig thuis voor ouders en kind(eren).

“De kracht van herstel in een huiselijk geweld situatie ligt in een goed hulpverleningstraject waar intensief samengewerkt wordt met ketenpartners. Binnen het team opvang en begeleiding bij huiselijk geweld zijn de medewerkers goed opgeleid en hebben ze veel expertise op huiselijk geweld. Belangrijk is dat er systemisch gewerkt wordt waarbinnen partners en kinderen gehoord én gezien worden. Opvang is het uiterste redmiddel en helaas nog nodig. Trajecten aan de voor- en achterkant van de opvang zouden meer uitgebreid en geïntensiveerd moeten worden. Belangrijk hierin is dat we samen optrekken met wijkteams, maar ook organisaties als verslavingszorg en GGZ”, aldus Mariëtte.

Zij pleit voor het doorbreken van taboes en openlijk het gesprek aangaan over geweld tegen vrouwen. Dit is een probleem dat alle lagen van de bevolking aangaat. Geweld is niet gewoon. Door middel van begeleiding en educatie zetten we binnen Kwintes alles op alles om geweld tegen te gaan.

Auteur: Fanny Mustamu