Overzicht

Dag van het kind

1 juni 2022

Vandaag, 1 juni, is het de Internationale Dag van de Kinderen. Een feestdag om kinderen extra te verwennen!  Althans, zo hoort het te zijn. De werkelijkheid is helaas vaak anders. In het geval van Stefanie (38) is het twijfelachtig of er een feestje gevierd kan worden samen met haar kinderen. Ze strijdt al jaren voor omgang met Thijs (9) en Suus (5) die bij haar ex wonen. Het cadeau dat zij aan hun hoopt te geven is er één van wereldformaat: een veilige, stabiele opvoedsituatie. Lees hier hoe Stefanie met hulp van Kwintes leert om vanuit rust een lange adem te behouden.

Doelen zijn er om te behalen!

Wie de keuken van Stefanie inloopt kan er niet omheen: de prachtige vision board waarop haar dromen en doelen te zien zijn. Het plaatje van een moeder met haar kinderen staat voor de dag dat zij weer herenigd wordt met Thijs en Suus die bij hun vader wonen. De strijd om dit doel te behalen is moeizaam, net zo moeizaam als de relatie die zij ooit had met haar ex. Hij kleineert haar jarenlang in het bijzijn van de kinderen en door haar burn-out op het werk verergert de situatie thuis. Noodgedwongen vertrekt Stefanie zonder de kinderen waarna ze een tijd op straat leeft. Via haar advocaat krijgt ze één maal per week omgang met haar kinderen.

Al gauw ontmoet ze de vader van haar derde kind, Fien (1). Deze blijkt een gewelddadige, verslaafde man te zijn die haar financieel uitbuit. De blauwe plekken in haar gezicht en het vele te laat komen voor de omgang helpen niet mee aan het beeld van haar als moeder. Stefanie krijgt haar kinderen niet meer te zien.

Groei

De situatie met de vader van Fien verslechtert waardoor het contact wordt verbroken en moeder en kind voor opvang en begeleiding bij Kwintes terechtkomen. Maatschappelijk werker, Sonja, krijgt de casus toegekend. Op alle leefgebieden werkt Stefanie hard aan haar herstel. Zo krijgt ze haar financiën op orde, zet ze stappen richting werk, maar bovenal leert ze van zichzelf te houden. Samen met Sonja leert ze zich te wapenen tegen alle e-mails vol verwijten en dreigingen van de vader van Thijs en Suus. Ze brengen ook patronen van hem aan het licht die duiden op een onveilige opvoedsituatie. De inmiddels betrokken gezinsvoogd ziet in dat Stefanie geen gevaar vormt voor haar kinderen.

Een klein feestje

Na bijna twee jaar worden moeder en kinderen in december 2021 op het kantoor van Jeugdzorg eindelijk met elkaar herenigt. Stefanie: ‘De tijd vloog voorbij! Met Sonja had ik dit moment voorbereid waardoor ik wist dat het onwennig zou zijn voor Thijs en Suus. Desondanks was het een fijne hereniging die we met een lekkere taart gingen vieren.’ Gelijk na deze dag merkt de juf van Thijs op dat hij oogcontact met haar maakt, wat hij voorheen nooit deed. Echter na enkele ontmoetingen lijkt Thijs in een loyaliteitsconflict te belanden met als gevolg dat vader de omgang en alle lijnen van communicatie stopt.

Doorvechten

Stefanie heeft haar kinderen nu enkele maanden niet gezien. Dit doet pijn, maar ze geeft haar doel niet op. Inmiddels is ze uit de opvang en in haar nieuwe huisje richt ze de slaapkamers van Thijs en Suus in. ‘Deze kamers zijn nu nog leeg, maar ik houd hoop dat ik op een dag al mijn kinderen hier bij mij heb’, aldus Stefanie.

Jeugdzorg doet een poging om vandaag, op de Dag van het kind, moeder en de kinderen bij elkaar te brengen. Wil je weten of dit is gelukt? Houd dan onze Instagram en Facebook in de gaten.

Alle namen zijn wegens privacy redenen gefingeerd.