Overzicht

Geweld achter de voordeur

7 april 2020

Deze week gaat de aflevering van Olcay & Huiselijk Geweld over geweld achter de voordeur. Ze vraagt zich af waarom niemand iets gedaan heeft om te helpen. En zoekt de mensen op die haar en haar gezin zagen. Wat vonden en dachten zij? Onze experts Chavelli en Hannelies bekeken de uitzending geven een samenvatting van deze aflevering.

Als kind voelde Olcay zich erg alleen. Ze kreeg nieuwsgierige en veroordelende blikken maar niemand deed iets. Ze zegt dat het een verschil had gemaakt als mensen langs waren gekomen om te kijken of ze iets konden doen.

Luisterend oor maakt verschil

Het luisterende oor van Olcay’s decaan heeft veel verschil gemaakt. Er waren meerdere leraren die haar zagen als een moeilijke tiener, die haar vervelend vonden. Er werden vragen gesteld aan Olcay of ze over haar thuissituatie wilde praten, waarop ze steevast ‘’nee’’ antwoordde. Docenten in die tijd hadden weinig handvaten om iets te kunnen doen. Gelukkig is dat nu anders. Nu zijn scholen allemaal geïnformeerd over de Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling. Nu zijn scholen verplicht deze stappen te volgen en Veilig Thuis in te schakelen waar nodig. Volgens cijfers is het zo dat in elke klas een kind aanwezig is die te maken heeft met huiselijk geweld.

De schaamte voorbij

Kirsten van den Hul is lid van de Tweede Kamer. Zij heeft een initiatiefnota ingediend; Geweld achter de voordeur, de schaamte voorbij. Om dit uit te leggen gebruikt ze haar eigen ervaring met een gewelddadige partner. Haar ex controleerde haar volledig. Een eerste ruzie escaleerde. Plotseling lag ze op de grond. Voor haar gevoel ging alles in slow motion: ‘ik voelde iets nats, zag bloed op de muur. Dat moest mijn bloed zijn.’  Kirsten is meteen het trappenhuis in gegaan om te zoeken naar hulp. Buren deden niet open, terwijl het bijna niet anders kan dan dat ze iets gehoord hebben.

Met haar verhaal wil Kirsten bereiken dat huiselijk geweld bespreekbaar wordt. Naast het hanteren van de Meldcode, is het heel belangrijk dat we aan ‘vroeg-preventie’ gaan doen. Het draait om ‘tijdig signaleren’.

Vraag: ‘hoe gaat het?’

In deze aflevering spreekt Olcay ook met Diba. Diba leefde opgesloten in huis. Zij kon gelukkig ontsnappen en kwam in een SafeHouse terecht. Zij had haar man leren kennen in Iran. Een fijne man zo leek het. Hij haalde haar naar Nederland en hier bleek dat hij alles bij elkaar gelogen had. Hij had geen huis, geen opleiding en sloot haar op in huis. De deur werd gebarricadeerd met houten planken. De buren hebben nooit aangebeld of geklopt om te vragen hoe het gaat. Op een dag ontsnapte Diba uit huis. Er kwam een agent op de fiets en die vroeg: ‘hoe gaat het mevrouw, gaat alles goed?’. Deze man heeft haar leven gered door haar deze vragen te stellen. Hierdoor is haar leven veranderd en heeft ze een nieuw leven op kunnen bouwen.

Heb jij te maken met huiselijk geweld?

Voor hulp, advies of vragen bel met:

Vrouwenopvang in Gouda 0615942083 Vrouwenopvang in Amersfoort 0334672154

 

Bel 112 bij direct gevaar!