Overzicht

Huiselijk geweld: ‘niet pluis gevoel’

4 december 2020

Suzanne Venema is een ervaren maatschappelijk werker bij het Team begeleiding en opvang huiselijk geweld in ’t Gooi. Een eerste signaal bij huiselijk geweld is vaak ‘een niet pluis’ gevoel zowel bij het slachtoffer als bij de omgeving.
Ze komt allerlei soorten geweld tegen: psychische mishandeling, fysieke mishandeling, isolatie, uitbuiting, seksueel geweld, kindermishandeling, eerwraak, stalking. En niet één iemand heeft een sleutelrol in het stoppen van huiselijk geweld. De sleutel ligt wel bij samenwerken zowel  met het formele en informele netwerk.

Krijgt het team een signaal van huiselijk geweld dan proberen ze meteen contact op te nemen. Samen wordt er vervolgens een plan opgesteld waarbij thema’s als schuld en schaamte ook aan bod komen. Maar steeds wordt geprobeerd aan te sluiten bij degene die hulp vraagt.

Suzanne vindt het soms verdrietig om te zien, dat het taboe op huiselijk geweld zo groot is, dat je het niet kan of durft te delen met degene die je lief hebt. Soms kost het jaren dat iemand het geheim durft uit te spreken aan een vriend of familielid.

De aandacht momenteel in de media rond het thema geweld tegen vrouwen/huiselijk geweld en onze campagne ‘Ontdek jouw rol’  is positief maar ze wil ook graag aandacht voor geweld tegen mannen.

Lees hier het hele interview