Overzicht

Maak dat je wegkomt!

10 december 2021

‘Ik moest op mijn knieën dweilen en stofzuigen’, vertelt Maria over haar huwelijk met een levensgevaarlijke man. Ze is nu op de vlucht voor hem. Als hij haar vindt, komt met één druk op de noodknop de politie om haar te redden. De angst om alleen te zijn heeft bij Maria slecht uitgepakt, maar dankzij de juiste begeleiding is ze nu sterker dan ooit tevoren. Vandaag, op de Internationale Dag van de Mensenrechten, vertelt ze haar verhaal.

Fysieke en mentale klappen

‘In het begin was hij lief, een echte charmeur. Hij deed alles voor mij! Na acht jaar single zijn is aandacht heel fijn’, vertelt Maria (44) over haar relatie met Roy. Hij vertelt haar verhalen over trieste dingen die hem zijn overkomen waardoor hij haar weet te raken. Langzaamaan raakt ze geïsoleerd en vallen de eerste fysieke en mentale klappen. De situatie verergert. Gelukkig weet Maria te vluchten dankzij hulp van haar ouders. Ze bouwt nu een leven op waarin ruimte is voor haar behoeften.

Liefde maakt blind

Twee jaar geleden leert Maria via een online datingsite Roy kennen. Na een week intensief contact trekt Roy bij haar in en zes weken later zijn ze getrouwd. Door haar verliefdheid kan hij in haar ogen niks fout doen. Ook niet als twee dagen voor het huwelijk Roy gearresteerd wordt voor een delict. De politie vraagt haar de relatie te overdenken, maar voor haar bestaat er geen twijfel. Maria: ‘Roy vertelde mij op een geloofwaardige manier verhalen over zichzelf en zijn familie. Ik werd daar geëmotioneerd van, omdat ik een gevoelsmens ben. Hij zei dat hij zijn leven gebeterd had, maar dat niemand hem een tweede kans gunde. Hij hoopte dat ik hem dat wel zou geven. Ik wilde na acht jaar niet meer alleen zijn waardoor ik alles geloofde’. Met de tijd leert ze op een harde manier dat niks waar is van zijn verhalen.

‘Hij praatte mij een minderwaardigheidsgevoel aan’

Na vijf maanden verhuizen Maria en Roy om dichter bij zijn familie te zijn. Haar kinderen van 17 en 14 jaar oud worden door hem tegen haar opgezet. En jeugdzorg wordt buiten de deur gehouden. Als op een dag de politie in opdracht van jeugdzorg polshoogte komt nemen, wordt Roy woest. Hierna gaat het snel goed mis. Ze hebben dagelijks ruzie wat veel stress en angst brengt. Maria: ‘We  zaten 24 uur per dag op elkaars lip. Hij praatte mij een minderwaardigheidsgevoel aan door te zeggen dat ik dom was, dat ik niks kon en dat ik te mager was. Bovendien sloot hij mij op. Als ik een keer naar buiten mocht, dan liep ik huilend over straat. Hij sloeg mij en dagelijks werd ik verkracht. Ik was ontzettend bang voor hem.’ Dankzij haar ouders weet ze na 10 maanden te ontsnappen van een man die niet alleen levensgevaarlijk is, maar ook vuurwapengevaarlijk. Ze komt in een vrouwenopvang terecht waar ze hard met zichzelf aan de slag gaat. Tegenwoordig heeft ze een eigen huisje met ambulante begeleiding van Hannah Kunnen van Kwintes Team Opvang en Begeleiding bij Huiselijk Geweld.

Ze leert zich niet schuldig te voelen naar haar kinderen toe. Maria: ‘Ik kan de opvoeding weer oppakken. Ik heb hard gewerkt aan mezelf waardoor ik nu beter weet wie ik ben en wat ik wil. Voor het eerst in mijn leven mag ik mezelf zijn en hoef ik niet meer een ander te pleasen.’ Voor andere vrouwen die in een verkeerde relatie zitten, zegt ze dat je goed moet luisteren naar je onderbuikgevoel. ‘Klopt er iets niet aan hem? Praat er met iemand over of ga weg. Je redt het alleen, daar is geen man voor nodig!’, aldus Maria.