Overzicht

‘Mijn doel is dat elk kind zijn beide ouders weer ziet’

14 mei 2021

Vandaag is de Dag van het Gezin. Wat doet Kwintes om gezinnen veiligheid te bieden? Lees het verhaal van collega Hannah, maatschappelijk werker bij Kwintes.

Hannah werkt dagelijks met verschillende gezinnen waar onveiligheid is, of is geweest. Ze probeert altijd in eerste instantie de kinderen veiligheid te bieden. Ze streeft ernaar dat de kinderen hun beide ouders blijven zien want dat willen ze het liefste. ‘Vaak zien we een scheiding na huiselijk geweld. Mijn doel is dat kinderen zo min mogelijk last hebben van deze scheiding. Ik denk niet in plegers en slachtoffers, maar in vader en moeder. En hoe ze hun ouderrol kunnen innemen in de nieuwe gezinsstructuur.’

Je werkt in team begeleiding en opvang bij huiselijk geweld.
Hoe betrek jij kinderen bij je begeleiding?

In het eerste gesprek bespreek ik wat ik kom doen en daarna zie ik de kinderen vaak om de week. Soms hebben we leuke gesprekken aan tafel of als ik koekjes met ze bak of een spelletje speel. Denk aan het tv-programma Taarten van Abel: tijdens het bakken bespreek ik moeilijke onderwerpen. Ook gebruik ik de drie huizen-methodiek vanuit Signs of Safety. Hierbij staan we stil staan bij drie huizen met ieder zijn eigen thema:

– het huis van de zorgen;
– het huis van de krachten/leuke dingen;
– het huis van de dromen.

Mijn doel is dat elk kind zijn beide ouders weer ziet. Dat is natuurlijk een spannend moment, en afhankelijk van de situatie ben ik wel of niet bij een eerste contact. Soms is het beter als een neutrale partij bij de omgang is. Dit zorgt bij de kinderen voor meer duidelijkheid en zo blijft mijn rol vertrouwd.

Wanneer is het voor jou geslaagd?

Ik denk terug aan een begeleiding waarbij een omgangsmoment plaatsvond in de speeltuin. Ouders kregen daar ter plekke ruzie, waardoor ik snel moest schakelen om de situatie rustig te krijgen. Hierna hebben we afgesproken dat ik de tussenpersoon werd. De ene ouder kwam om 13.00 uur en de andere ouder 13.10 uur. Zo zagen ze elkaar niet. Toen dat een periode goed ging, zijn we gaan werken naar de overdracht op dezelfde tijd met mij er nog bij. Inmiddels is mijn hulp niet meer nodig en regelen ze zelf de overdracht.

Lees meer over onze aanpak bij huiselijk geweld.