Overzicht

Mobiele houtzagerij biedt mooie kansen

7 maart 2018

Op woensdag 28 februari vond de opening plaats van de mobiele houtzagerij op stadslandgoed De Kemphaan in Almere. Doordat de gemeente Almere, Staatsbosbeheer en Kwintes de handen ineen hebben geslagen om de mobiele zagerij te realiseren, wordt op veel manieren een bijdrage geleverd aan een gezonde samenleving.

‘Het is mooi om op deze manier een bijdrage te kunnen leveren aan de circulaire economie’, benadrukken de woordvoerders van Staatsbosbeheer Freek Rebel, de gemeente Almere wethouder Frits Huis en Kwintes Ron van Eeden. Het hout in en om Almere wordt direct verwerkt tot diverse producten van hout die gretig aftrek vinden.

Arbeidsmarkt staat te ver van deze mensen af

‘Het is ons gelukt om een verbinding te leggen in de sociale infrastructuur. Groen en Meer, een pareltje van Kwintes, staat voor niet miauwen of mekkeren maar gewoon aan het werk gaan met de no-nonsens mentaliteit. Met de mobiele zagerij breidt Groen en Meer uit en dit opent nieuwe deuren’, vertelt Ron. Zeker zo belangrijk is dat deze samenwerking mensen voor wie het niet vanzelfsprekend is om mee te kunnen doen in de maatschappij, een plaats biedt waarin zij volwaardig mee kunnen draaien.  ‘Niet de mensen hebben een te grote afstand tot de arbeidsmarkt maar de arbeidsmarkt staat te ver van deze mensen af biedt te weinig perspectief’, aldus Frits Huis. Een korte film van Staatsbosbeheer laat de genodigden zien hoe dat er in de praktijk uit ziet.

Brullende zaag

Na de speechen gaat het gezelschap naar buiten waar Lodewijk Hoekstra, bekend van het tv programma ‘Eigen huis en tuin’, nu is hij ambassadeur van de Floriade, de mobiele houtzaag onthult. Vervolgens brult de zaag en kunnen Frits Huis, Ron van Eeden en Freek Rebel om de samenwerking te bekrachtigen hun handtekening plaatsen op een plank uit de bossen van Almere.

Op tijd op staan en afspraken nakomen

Eenmaal weer binnen ontmoeten Lodewijk en Errol, één van de hoofdpersonen uit de film van Staatsbosbeheer en werkzaam bij Groen en meer elkaar en ontstaat een geanimeerd gesprek. ‘Het is heel gaaf dat je mensen kunt begeleiden naar betaald werk. Juist omdat het betaalde plekken zijn, heeft het een ander karakter dan reguliere dagbesteding. De mensen werken dan met andere eisen zoals op tijd op te staan, afspraken nakomen en alle andere zaken die bij betaald werk horen’, vertelt vervolgens een enthousiaste Thomas, werkbegeleider bij Groen en Meer. ‘Kwintes, de gemeente Almere, Staatsbosbeheer werken al een tijd samen met elkaar’, vertelt Erik van Norel, gebiedsmanager. ‘Zij zijn heel bereid om met ons samen te werken en dit opent deuren voor mensen met een kwetsbaarheid.’ Ondertussen vraagt een bezoeker waar die leuke tafel uit het filmpje te koop is en gaan mensen met elkaar in gesprek om te onderzoeken hoe zij kunnen samenwerken. Een hele inspirerende opening op een extreem koude middag in Almere.