Overzicht

Nieuwe innovaties binnen Kwintes: sociale gezelschapsrobots

4 maart 2021

Het Innovatielab van Kwintes zet na robot Tessa weer nieuwe robots in de spotlights. Vanaf maart 2021 wordt een Beschermd Wonen-team in Bussum versterkt door robots, Nao en Alpha Mini.

Sociale gezelschapsrobots

De sociale gezelschapsrobots ondersteunen cliënten in hun dagstructuur, activatie en sociale interactie. Zowel op individueel, als ook op teamniveau. Ze kunnen onder andere dansen, spelletjes spelen, voorlezen, bewegingsoefeningen doen en communiceren. We beschikken over één robot Nao (58cm) en twee Alpha Mini’s (24cm).

Nao

De Nao-robot is 58 cm groot. Met zijn ronde vormen heeft Nao een lief en schattig uiterlijk en is erg toegankelijk. De robot herkent en hoort je, praat tegen je en reageert op je door bewegingen.

Alpha Mini

Alpha Mini beschikt over verschillende interacties en uitdrukkingen, waaronder spraakinteractie, gezichtsherkenning en objectherkenning. De robot kent veel flexibele bewegingen, zoals dansen, kung fu en opstaan na een val. Bovendien kan de robot, door middel van zijn ogen, huilen en andere emoties zoals blijheid weergeven.

Ondersteuning Hogeschool Utrecht

De pilot start in maart en duurt een half jaar. Voor deze innovatie werken we samen met Interactive Robotics. Tijdens dit half jaar krijgen wij ondersteuning van studenten vanuit verschillende faculteiten van de Hogeschool Utrecht. Samen met de studenten onderzoekt Kwintes of deze robots toegevoegde waarde hebben in het leven, en bij het begeleiden, van onze cliënten.