Overzicht

Online-schakelbijeenkomsten voor kwetsbare buurtgenoten

16 december 2020

Het Schakelteam Almere is een initiatief van de gemeente Almere. Het is een schakelpunt voor buurtgenoten met een psychische kwetsbaarheid en voor alle mensen die in hun omgeving met psychisch kwetsbare mensen te maken hebben. Maar wat doet het Schakelteam allemaal in coronatijd? Pascale Cult – van Diemen, medewerker Schakelteam en projectleider bij Kwintes, vertelt hierover.

Het Schakelteam

Zowel in Almere Haven als in Almere Stedenwijk is het Schakelteam werkzaam. Het Schakelteam bestaat uit een ervaringsdeskundig medewerker, een medewerker vanuit welzijnswerk en een medewerker vanuit de GGZ. Het Schakelteam biedt een luisterend oor, denkt mee, helpt mensen contacten te leggen en schakelt door naar passende activiteiten in de buurt of indien nodig naar zorg. Met name de ervaringsdeskundigheid maakt het team erg bijzonder.

‘Buurtbewoners met een psychische kwetsbaarheid willen bijvoorbeeld graag activiteiten ondernemen en meedoen in de wijk. Die eerste stap daar naartoe is soms erg spannend en lastig. Dan gaan wij gewoon met je mee. En niet één keer, maar zo lang als nodig is en men zich veilig en prettig voelt op de desbetreffende plek.  Daarna kunnen we het dan met een gerust hart los laten’, vertelt Pascale.

‘Het Schakelteam werkt laagdrempelig en zonder ingewikkelde organisatiebelangen. Naar de buurtbewoners met een schakelvraag ben ik gewoon Pascale en niet Pascale van een bepaalde organisatie. Dat werkt goed.’

Schakelbijeenkomst

Deze coronaperiode brengt erg veel eenzaamheid met zich mee bij veel mensen. De psychische kwetsbaarheid van buurtgenoten komt vaak meer op de voorgrond te staan en men heeft nog meer dan anders behoefte aan contact. Daarom bouwt het Schakelteam ook nu juist aan steunnetwerken. Zo hebben ze de buurtgenoten waar de afgelopen periode contact (schakelvragen) mee is geweest aan elkaar gekoppeld door een fysieke schakelbijeenkomst per wijk te organiseren.

Dit was een groot succes. Na de verscherpte coronamaatregelen konden er helaas geen fysieke bijeenkomsten meer plaats vinden. Het Schakelteam kwam op het idee om digitaal met elkaar koffie te gaan drinken door deelname aan een digitale huiskamer via Zoom. Iedere deelnemer kreeg een pakketje thuis bezorgd met daarin wat lekkers, om te nuttigen tijdens de bijeenkomst. Tijdens de bezorging aan de deur werd door de schakelaars ook het beeldbellen via Zoom uitgelegd. Voor veel mensen is het onbekende namelijk ook spannend en dus een drempel. De schakelbijeenkomsten werden in beide wijken gehouden.

‘Dat was fantastisch! Eerst een opfris voorstelrondje volgend met de vraag: hoe gaat het met je en hoe kom je de tijd door in deze periode, waar loop je tegen aan? In de pakketjes die waren bezorgd zat ook een theezakje met een laagdrempelige vraag erop. De vraag zorgde ervoor dat er gezellige gesprekken ontstonden. Men gaf zelfs aan het gevoel te hebben bij elkaar op visite te zijn geweest. Dat is natuurlijk geweldig om te horen en juist omdat men een gemeenschappelijke behoefte heeft aan contact. Op de vraag welk vervolg zouden jullie willen geven aan deze bijeenkomst kwamen diverse ideeën naar boven van gewoon weer even gezellig met elkaar kletsen tot een gezamenlijke digitale activiteit. Wordt vervolgd dus en binnenkort starten we ook nog met een tweede groep. Het was erg geslaagd!’, vertelt Pascale.