Overzicht

Onze expert reageert op 2e uitzending Olcay en Huiselijk Geweld

16 maart 2020

‘We spraken er eigenlijk nooit over. En nu als volwassene zit ik nog steeds met vragen’, zegt Olcay Gulsen in aflevering 2 van Olcay & Huiselijk Geweld. Ze vraagt zich af waarom haar moeder niet weg ging. Onze expert Suzanne uit team Begeleiding & Opvang bij huiselijk geweld bekeek voor ons deze aflevering en geeft haar reactie.

Waarom nam ze niet de benen?

Olcay omschrijft haar moeder als superlief, maar ook als slachtoffer. ‘Ze heeft niet het heft in eigen handen genomen over haar leven. Waarom pakte ze ons niet op om de benen te nemen? Misschien had ze daar de ballen niet voor?.’ Psycholoog Margreet Krottje legt dit uit. Ze benoemt twee gebieden als heel belangrijk: je gevoel en je gedachten. Je gevoel is je informatiebron over hoe je je voelt en wie je bent. Wanneer er huiselijk geweld plaatsvindt, sluit je lichaam het gevoel af. Dit is een overlevingsmechanisme. Wanneer je lichaam het gevoel heeft afgesloten om te overleven, nemen je gedachten het over. Alleen zijn niet alle gedachten die hebt waar. Je raakt dan in de war van alle informatie die je partner geeft. Wat is nu waar en niet waar, is het echt mijn schuld? En doordat je zo in je overlevingsmechanisme zit, overzie je het plaatje niet meer. Je kan niet meer reflecteren op wat er precies gebeurd. Laat staan dat je op lange termijn nog weet wie je bent.

Continue alert zijn

Ervaringsdeskundige Ellen vertelt dat ze in bed lag te luisteren hoe haar ex-man vroeger thuis kwam en dan probeerde op te maken wat hij nodig had. Het continue alert zijn op de ander en het tevreden houden, zorgt ervoor dat je je identiteit verliest. En je de schuld op je neemt als het weer misgaat. Ellen beschrijft dat ze op het laatst niet meer wist of ze nu van koffie of thee hield.

Wie ben ik?

Dit is vaak de grootste vraag die slachtoffers hebben van huiselijk geweld: wie ben ik?
‘In de opvang gaan we deze zoektocht met vrouw aan’, vertelt Suzanne. ‘Wat maakt me blij, wat maakt me boos en waar voel ik dat dan? Steeds stilstaan bij het gevoel en waar dat zit, opnieuw leren luisteren naar dat gevoel en dat steeds uitbouwen. Wanneer dit traject niet of onvoldoende wordt doorlopen, is de kans groot dat de vrouw terug gaat naar haar gewelddadige partner of een nieuwe relatie aangaat met een gewelddadige partner.’

Kwintes biedt na- begeleiding

‘Daarom bieden we de vrouwen bij Kwintes altijd na- begeleiding. Zeker als iemand weer naar een eigen woning gaat, wordt er beroep gedaan op de eigen identiteit en het omgaan met stress. De stress van het verhuizen maar ook het waarborgen van de veiligheid in huis. Het is dan fijn als je vaste maatschappelijk werker, met wie je dit intensieve traject bent aangaan, met je meedenkt. En steeds weer samen met je teruggaat, naar wat je gevoel zegt over welk dilemma je ervaart. Om zo weer een nieuwe stap te zetten in het hervormen van je identiteit.’

 

Meer info over de vrouwenopvang van Kwintes of begeleiding bij huiselijk geweld lees je hier.