Overzicht

Reactie Olcay en Huiselijk Geweld

20 maart 2020

In deze aflevering van Olcay en Huiselijk Geweld gaat Olcay in gesprek met plegers. Onze experts Charonne en Fatima uit team Begeleiding en Opvang bij huiselijk geweld bekeken voor ons deze aflevering en geven hun reactie.

Geweld door onmacht

Pleger Remco doet zijn verhaal. ‘Ik ben van jongs af aan al een driftkikker geweest’, vertelt hij. Als hij gehoord wilde worden gebruikte hij agressie ook naar zijn vrouw. ‘Dit zien wij ook terug bij de plegers in het werkveld van onze vrouwenopvang. De mensen die moeite hebben met emotieregulatie, vallen vanuit uit onmacht terug op geweld’, legt Charonne uit. Remco noemt het ‘een laatste middel’. Hij beschrijft het proces van opluchting, maar daarna het gevoel van een kater.

Grote brij door emoties

Bij maatschappelijk werkers als Charonne heeft dit proces de vicieuze cirkel van geweld. Er is een opbouw van spanningen, dan volgt er een explosie, de pleger voelt spijt en wint zijn of haar slachtoffer terug en de partijen komen tot verzoening. Dit patroon herhaalt zich keer op keer. ‘Aan ons als maatschappelijk werkers de taak om samen met de partijen deze vicieuze cirkel te doorbreken. Dit doen we door ze inzicht te geven in hun eigen gedrag en in het gedrag van de ander. Hierin hebben we oog voor het gehele systeem waarin dit geweld plaatsvindt’, aldus Fatima. De vrouw van Remco, Rebecca, vertelt geëmotioneerd haar verhaal over hoe alle emoties in haar hoofd een grote brij worden. Van geluk naar verdriet naar ‘overleefstand’.

Pleger ook slachtoffer?

‘Ook plegers zijn slachtoffer van hun eigen onmacht in deze geweldsituaties’, zegt Fatima. In de aflevering is te zien dat mannen in een zelfhulpgroep hun overgelopen emmer legen zodat de spanningen niet oplopen tot geweld. Renee vertelt dat hij een kort lontje heeft als het aankomt op agressie. Hij zegt dat zijn agressiethermometer al standaard hoog staat. Als er spanningen bijkomen ontploft hij snel.

Wij zien in onze opvang dat zodra de slachtoffers en plegers in overlevingstand zitten, ze geen goede rationele keuzes kunnen maken. Want wat zijn nou de effecten van huiselijk geweld op bijvoorbeeld het ouderschap en de kinderen? Volgende week de aflevering waarin we dieper ingaan op de gevolgen voor de kinderen.

Heb jij te maken met huiselijk geweld?

Voor hulp, advies of vragen bel met:

Vrouwenopvang in Gouda 0615942083 Vrouwenopvang in Amersfoort 0334672154.

 

Bel 112 bij direct gevaar!