Overzicht

Toffe Peren verbinden mensen met lekker eten

25 maart 2021

Eten brengt mensen samen. Oók in coronatijd. Dat bewijst het project Toffe Peren in de gemeente Gooise Meren. Daar bundelden ggz- en welzijnsorganisaties, waaronder Kwintes, hun krachten. Vrijwilligers koken elke vrijdag een heerlijk warm maal en bezorgen het bij cliënten die met hun herstel bezig zijn. Dat, plus een praatje met de bezorger, kan iemands week maken.

Witlof met kaas en aardappelpuree uit de oven. Curry met verse groenten. Of nasi met satésaus, boontjes en een eitje. Het is een kleine greep uit het lekkers dat de zes vrijwillige koks van Toffe Peren koken. Elke vrijdag een ander gerecht, de ene keer Hollandse pot, de andere keer iets exotischer. Vaak vegetarisch, altijd voedzaam en warm. Na bereiding in de keuken van het gemeentehuis in Bussum bezorgen andere vrijwilligers de bakjes eten bij deelnemers die zijn aangedragen door de aangesloten welzijnsorganisaties. Zo komt het eten én de aandacht terecht bij de mensen die dat het beste kunnen gebruiken.

De keuken in

‘Aan het begin van de coronacrisis zagen we dat mensen die thuis met hun herstel bezig waren de deur niet meer uitkwamen’, vertelt Ahmet Turkmen. Hij is herstelondersteuner bij Kwintes en kwartiermaker van het Herstelnetwerk Gooi & Vechtstreek. ‘We wilden daarom iets extra’s voor hen doen.’ In april 2020 richtte hij samen met Jeanette van Remmen van het Maatjesproject Toffe Peren op. De gemeente Bussum stelde de keuken in het gemeentehuis beschikbaar, en onder andere de Vrijwilligerscentrale en Tandemmaatjes vonden snel vrijwilligers om te koken en bezorgen. Naarmate het initiatief meer media-aandacht kreeg, sloten ook ondernemers aan door geld, tijd, eten of spullen zoals tasjes en bakjes te doneren.

Alle ingrediënten bij elkaar

Nu leidt coördinator Marianne Lubbers Toffe Peren in goede banen. ‘Ik vind het zo mooi dat dit initiatief in coronatijd is opgezet en maar blijft groeien. Door subsidie van de gemeente Gooise Meren kunnen we nu elke week voor vijftig mensen koken. Dat is het mooie: iedereen wil Toffe Peren helpen. Laatst kwam een wethouder meekoken en recent doneerde Zorba de Griek uit Bussum vijftig moussaka’s. Door al die extra’s kunnen we op speciale dagen, zoals Kerstmis, Valentijnsdag en straks Pasen uitpakken met extra bijzondere maaltijden of kleine cadeautjes.’

Echte smaakmakers

Toffe Peren vaart vooral op haar vrijwilligers. Marianne: ‘De koks zijn nu een hecht team en zelfs vrienden geworden. Via de app stemmen ze af wat ze die week gaan maken en samen zoeken ze de beste aanbiedingen. Zo koken ze altijd weer iets fantastisch voor zo’n 1 euro per portie. Ze bedenken het allemaal zelf. Van de Italiaanse dame, die eerst alleen wilde afwassen maar nu de mooiste gerechten maakt, tot de Syrische chef-kok en de stewardess die door corona veel vrije tijd over heeft. En dan de bezorgers. Zij bouwen echt een band op met de deelnemers. Het is zoveel meer dan alleen eten bezorgen. Met de meeste mensen maken ze ook een uitgebreid praatje. Bezorgers zijn niet voor niets gehecht aan hun adressen.’

De smulpapen

Uiteindelijk draait het natuurlijk allemaal om de eters. ‘Dat zijn mensen die niet veel buiten komen en dankzij de aangesloten welzijnsorganisaties weer zichtbaar worden. Ze worden aangedragen, maar geven zelf aan of en hoe ze mee willen doen. Zo hebben we een vaste groep eters, maar ook mensen die maar een paar keer meedoen. De één maakt een praatje met de bezorger, anderen juist niet. De waardering is groot, ik krijg vaak appjes met complimenten over het eten of de bezorgers. Soms zit er in het bakje dat ze teruggeven een lieve boodschap aan de koks. Dat is echt mooi om te zien, want zo weten we dat we ons doel bereiken: zorgen dat mensen zich gezien en gehoord voelen.’