Overzicht

Onderzoek VR brillen gebruik bij cliënten en medewerkers

1 april 2021
Tijdens de verkiezingen van vorig jaar voor innovaties voor het Innovatielab van Kwintes, hebben twee teams de VR-bril (virtualrealitybril) als idee ingediend. Het idee van het team Amersfoort Autisme richtte zich op de cliënt, terwijl het team Leren en Ontwikkelen van P&O juist mogelijkheden zag voor medewerkers. Hun ideeën zijn toen gekozen en samengevoegd tot één innovatie, die we nu onderzoeken.

VR-bril bij cliënten

Het team Amersfoort Autisme wil uitgezocht hebben of een VR-bril een cliënt met autisme helpt  ontspannen, afleiden of aanmoedigen om met nieuwe situaties om te gaan. De bril kan, naast helpen bij ontspanning, bijvoorbeeld gebruikt worden bij cliënten om ze te laten wennen aan nieuwe situaties. Denk hierbij aan omgang met dieren, het verkeer, openbaar vervoer of de supermarkt. Er zijn in het team Autisme Amersfoort een aantal cliënten die de bril uitproberen, afgestemd op hun eigen behoefte.

VR-bril bij medewerkers

Tijdens dit innovatietraject wordt tevens onderzocht of een VR-bril medewerkers helpt bij trainingen gericht op agressieregulatie of het omgaan met stress. Ook is het interessant om te testen of de ontspanningsbeelden zoals activiteiten, natuurbeelden en sportieve ontspanning, medewerkers helpen ontspannen na een drukke werkdag. Verder kunnen zij met zogenaamde empathietrainingen autisme, depressie of conflictscheidingen ervaren.

Samenwerking

Wij voeren dit project uit met Vrendle, een leverancier van content voor VR-brillen. Zij ontwikkelen en leveren virtual reality-therapieën en -trainingen en hebben een groeiende VR-bibliotheek voor de ggz. Ze bieden angst-therapieën, gedragstrainingen, psycho-educatie/empathietrainingen en ontspanningsbeelden. De VR-filmpjes zijn gebaseerd op realistische situaties. Ondanks dat cliënten beseffen in een VR-wereld te zitten, ervaren zij angst, empathie en emoties die opgewekt worden door de VR-filmpjes. Begin maart zijn de brillen uitgeprobeerd door het projectteam dat de innovatie onderzoekt. Zij hebben de beleving van de VR brillen hebben ervaren, zodat ze die ook beter kunnen overbrengen aan cliënten en medewerkers. Momenteel probeert een begeleider van het team Amersfoort Autisme samen met haar cliënt de VR-bril uit