Overzicht

Wat doet Kwintes in de Week tegen Eenzaamheid?

5 oktober 2020

In de Week tegen Eenzaamheid staat ontmoeting en verbinding centraal. Want eenzaamheid aanpakken begint met in contact komen. De Week tegen Eenzaamheid is van 1 t/m 8 oktober. Hoe breng je mensen in contact met de samenleving? En hoe kan je hier zelf aan bijdragen? Yvonne Visser van het Bruisnest in Gouda vertelt hierover.

Eenzaamheid

‘De eenzaamheid is groot in Nederland, zeker bij bepaalde groepen zoals ouderen en mensen met een kwetsbaarheid. Daarom is zo’n week belangrijk. Vaak zijn mensen met een eenzaamheid uit beeld. Zij zonderen zich af van de samenleving. In de week tegen eenzaamheid willen we deze mensen zichtbaar maken zodat zij zich gezien en gehoord voelen’, legt Yvonne uit.

Mensen die eenzaam zijn hebben vaak geen sociaal netwerk. Zij krijgen dan snel ziekte klachten zoals depressie. Dan raken ze aan huis gebonden en zoeken het sociale leven niet op. Zij hebben een helpende hand nodig. Kwintes biedt deze mensen hulp door hen actief te betrekken en contact te zoeken.

Buren kunnen vaker een gesprek beginnen

‘Het is belangrijk om het gesprek te openen. In het Bruisnest zijn veel mensen eenzaam, zij verlangen vaak naar sociale activiteiten. Ze missen het sociale netwerk. We zouden met z’n allen meer oog moeten hebben voor de medemens. Buren, familie, kennissen kunnen vaker een gesprek beginnen. Het moet vanuit de samenleving zelf komen’, zegt Yvonne

Week tegen Eenzaamheid

‘Tijdens de coronatijd vallen meer mensen terug in eenzaamheid. Het Bruisnest zoekt veel contact met mensen en heeft oog voor die mensen. Wij houden niet alleen online maar ook fysiek contact (met 1.5 meter afstand). Binnenkort proberen wij een weekje weg met mensen zonder sociaal netwerk. Zij zien dit als een soort vakantie. Verder bellen wij regelmatig de cliënten op die thuis zitten. Ook bezorgen wij maaltijden als mensen die niet zelf kunnen afhalen. Tijdens de Week tegen Eenzaamheid heeft het Bruisnest dagelijks activiteiten, dit zijn creatieve activiteiten zoals game-middagen, kookmiddagen maar ook een spelletjesmiddag. Het zijn heel verschillende activiteiten zodat wij ook diverse doelgroepen aantrekken om mee te doen in deze week.

Lees hier meer over de activiteiten van het Bruisnest!