Voor wie is Locus?

Jongvolwassenen

Locus is er voor jongvolwassenen vanaf 16 tot en met 30 jaar die problemen hebben bij meerdere dingen in het leven. Voor hen is het vaak lastig om een startpositie in de samenleving of arbeidsmarkt te krijgen. Door hun problematiek zijn zij vaak vroegtijdige schoolverlaters, vaak met financiële, psychosociale of woonproblemen als gevolg. De deelnemers van Locus hebben altijd een psychiatrische diagnose op basis van de DSM-IV/V. Zo kan er sprake zijn van autisme, ADHD, depressie, angststoornissen, posttraumatisch stress-stoornis, persoonlijkheidsstoornissen.

De jongeren komen voor Locus in aanmerking als zij gemotiveerd zijn om te ontwikkelen en de capaciteit hebben om dit te doen.

Voorwaarden deelname Locus

  • Je hebt minimaal vier dagdelen dagbesteding in de vorm van studie of werk (betaald of onbetaald), of je bent bereid hier met hulp van Locus naar toe te werken.
  • Er is een verwijsbrief voor basis of specialistische GGZ (afgegeven door de huisarts).
  • Je hebt van de gemeente een beschikking voor beschermd wonen.

Verhalen van deelnemers

 

”Ik kwam binnen als een meisje en ben nu een zelfstandige vrouw“. Laurie, Locus deelneemster

Bewoonster Laurie is bij de start van haar deelname aan het Locus Programma 18 jaar. Zij is gediagnosticeerd met PDD-NOS, depressie en minder dan gemiddeld begaafd. Zij is gemotiveerd en heeft voldoende ontwikkelcapaciteiten. De relatie tussen Laurie en haar sociaal steunsysteem (met name met haar ouders en zus) is gespannen.

Laurie komt wonen op een Locus locatie om zelfstandiger te worden, beter te leren omgaan met spanningen en weerbaarder te worden in sociale contacten. Ze heeft een eigen kamer en deelt de keuken met 3 andere bewoners. Ze bespreekt vraagstukken omtrent haar identiteit, zelfbeeld en coping met haar GZ-psycholoog. De ouders van Laurie hebben ook gesprekken met de GZ-psycholoog, omdat zij meer hun eigen leven willen kunnen leiden en de gespannen relatie met Laurie (en haar zus) willen bespreken. De begeleiders helpen Laurie met het aanleren van woonvaardigheden en het volhouden van haar opleiding.

Iedere drie maanden is er een kernteam overleg met Laurie, de behandelaar en de begeleiding en haar ouders om te overleggen hoe het gaat, wat de knelpunten zijn en hoe er toegewerkt wordt naar gewenste uitstroommogelijkheden/ een passende vervolgstap. Samen met haar persoonlijk begeleider worden er gesprekken gevoerd op school over wat Laurie nodig heeft qua begeleiding. Het lukt Laurie uiteindelijk de opleiding te volbrengen en te starten met een MBO opleiding Dienstverlening (niveau 2). Door de gesprekken met de GZ-psycholoog kunnen voor Laurie en haar ouders meer van elkaar loskomen waardoor hun relatie verbetert.

Na twee jaar Locus is Laurie gegroeid in zelfstandigheid en kan zij beter om hulp vragen. Ze stroomt intern door naar een eenpersoonsappartement. Met haar GZ-psycholoog bespreekt ze dat zij last heeft van angst- en paniekaanvallen. Samen onderzoeken ze de ernst hiervan en melden Laurie aan voor een externe EMDR-behandeling. Met de externe behandelaar en haar GZ-psycholoog worden er afspraken gemaakt. Op de woonvorm ondersteunt de begeleiding haar in het behouden van het overzicht met betrekking tot haar school en taken.

Uiteindelijk wil Laurie doorstromen naar een eigen woning. Vanuit Locus wordt er begeleiding geboden op financieel en administratief vlak. Samen met de begeleiders en behandelaren oefent ze hoe ze sociale situaties beter kan hanteren. Na twee jaar en acht maanden verhuist Laurie naar een eigen woning. Inmiddels heeft ze haar EMDR behandeling met succes afgerond.