Overzicht

“In Woerden is in september Beschermd Thuis gestart. Hierbij wonen mensen zo veel mogelijk zelfstandig in de wijk en krijgen ze intensieve begeleiding in hun eigen huis. Andere regio’s kennen dit onder de naam Gewoon Thuis”, vertelt Renske Postema, ambulant begeleider bij Kwintes.

“Op dit moment ondersteunen we in de regio Woerden met drie medewerkers zo’n 15 cliënten via Beschermd Thuis. En er is veel vraag, we hebben al een wachtlijst. Ik werk zelf in een enthousiast ambulant team en wij willen graag een rol gaan spelen in Beschermd Thuis. Dat zijn we dan ook volop aan het onderzoeken. Ik denk dat deze vorm van begeleiding de toekomst is. Het is goed om mensen te ondersteunen in hun eigen omgeving. Je moet voor jezelf leren zorgen, maar kan altijd op iemand terugvallen als het nodig is. Met Beschermd Thuis kan je de verantwoordelijkheid pakken en je zelfrespect vergroten. Die kans mag je mensen niet ontnemen.”

We staan er als team niet alleen voor
“We zien dat het beschermd wonen wordt omgevormd, cliënten gaan de wijk in en ik wil hierin meebewegen. Ambulant werken biedt mij al veel zelfstandigheid. Dit vind je ook bij werken voor Beschermd Thuis. Het verschil zit hem in meer tijd per cliënt vanwege grotere beschikkingen en 24/7 bereikbaarheid. Bij ons in de regio ontwikkelen we een regionale bereikbaarheidsdienst in samenwerking met Zeist. Dat betekent dat we er als team niet alleen voor staan, maar de samenwerking opzoeken met andere zorgaanbieders. Bovendien zijn veel van ons het al gewend om wisselende diensten te werken.”

Ik wil er voor cliënten blijven zijn
“Er is enthousiasme en openheid nodig om dit met elkaar te doen. We innoveren niet ‘om het innoveren’, maar willen met zijn allen aan het werk blijven. En goede zorg blijven bieden. Dat gaat iedereen persoonlijk aan. Als we het enthousiasme en de verbondenheid voelen, komen wij een stuk verder. Ik weet nog niet precies welke functie ik over een jaar heb, maar het is mooi om bewust stil te staan bij wat ik wil met mijn werk. Daar krijg ik energie van. Dit werk past mij, ik wil er voor cliënten blijven zijn.”

Meer weten over Gewoon Thuis? Lees er hier alles over!