Overzicht

We negeren allemaal wel eens onze intuïtie. Maar wat gebeurt er als je lange tijd alleen naar de ander luistert en niet naar dat stemmetje in jezelf? Je negeert alle alarmsignalen waardoor je jarenlang vastzit in een ongezonde relatie. Deze eindigt en gelijk val je weer in een andere foute relatie. Eén die meer gewelddadig van aard is. Sandra (33) heeft er spijt van dat ze haar intuïtie nooit heeft gevolgd. Ze komt nu tot rust in de vrouwenopvang van Kwintes.

De relatie met Alex, de vader van haar kinderen, begint liefdevol. Ze hebben veel gemeen en één heel groot verschil: Alex heeft een gebrek aan inlevingsvermogen waardoor zij zich onbegrepen voelt. Bovendien negeert hij haar als zij iets zegt. Ze zitten vast in een vicieuze cirkel, maar zij hoopt dat hij verandert. Het leven kabbelt ondertussen voort: ze krijgen kinderen en Sandra werkt en studeert voor praktijkopleider. Na het behalen van haar diploma komt ze door omstandigheden in een burn-out terecht. Alex kleineert haar terwijl ze vecht om eruit te komen.

In de opvoeding van de kinderen loopt het niet lekker. Alex kan ook niet meevoelen met hun oudste zoon Rick. Dit levert stress en verdriet op bij Sandra waar Rick ook getuige van is. Hij vertoont onhandelbaar gedrag en zet geheel onbewust zijn ouders tegen elkaar op naarmate hij ouder wordt. Sandra: ‘ik ervoer onmacht en voelde me schuldig. Ik wist dat het niet goed ging en dat er een keer na tien jaar een bom zou ontploffen’. Ze zoekt hulp bij vrienden, maar krijgt geen steun. ‘Iedereen kende mij als de persoon die nooit hulp vroeg, maar hulp bood. Ik stond altijd klaar voor hun, maar andersom niet’, aldus Sandra. De bom ontploft door een gevecht op straat tussen Alex en een onbekende persoon. Sandra wordt door Alex ervan beschuldigd de onbekende persoon ingehuurd te hebben om hem te slaan. Hij is woest en zet haar op straat.

Sandra verblijft enkele weken bij een vriendin en al gauw ontmoet ze een oude kennis waarmee ze een relatie krijgt. Stefan is charmant en vertelt haar alles wat ze wil horen. Hij zegt haar te helpen om Alex tot bedaren te brengen zodat zij haar kinderen kan zien. Echter al gauw toont Stefan zijn ware aard: hij is alcoholverslaafd, agressief en manipulatief. Sandra: ‘Hij zei keer op keer dat het hem speet en helemaal niet zo wilde zijn. Hij was in het verleden verslaafd, maar nu niet meer. Ik voelde me verbonden met hem, want ik had niemand meer’. Ondanks zijn verbale agressie kennen ze ook fijne tijden samen.

Wanneer ze een bovenwoning toegewezen krijgt, trekt Stefan bij haar in waarna het fysieke mishandelen begint. Ze raakt zwanger van hem en uit angst geeft ze alles wat hij wil: haar telefoon, computer en bankgegevens. Hij volgt haar als ze alleen op pad is en mishandelt haar als ze twee minuten te laat thuis is. Ze is bang dat hij haar doodmaakt. Sandra: ‘Hij had mijn keel al dichtgeknepen. Alex wilde mij ook dood hebben. Na elke mishandeling draaide Stefan de deur op slot zodat ik niet weg kon. Ook toen ik zwanger was van zijn kind’.

Door voor een afkickplek te zorgen, hoopt ze dat hij verandert om alsnog een gelukkig gezinnetje te kunnen vormen. Dit komt echter nooit uit. Als ze op een dag mishandelt wordt op straat, belt een omstander de politie en wordt Stefan gearresteerd. Veilig Thuis brengt Sandra onder bij een vrouwenopvang van Kwintes.

In beide relaties en in vriendschappen is een patroon te zien: Sandra is goed van vertrouwen waardoor alarmsignalen genegeerd worden. ‘Ik ben blij dat ik afstand moest nemen van alles en iedereen die ik kende. Niet meer in mijn oude stad wonen is heel goed geweest voor mij. Ik zie het als iets positiefs om elders in het land opnieuw te beginnen’, zegt Sandra. Ze legt aan niemand verantwoording af en dat lucht op. Met hulp van haar begeleiders werkt ze aan zichzelf, strijdt ze voor omgang met haar kinderen die bij Alex wonen en is ze vastberaden om in de toekomst weer te werken. In tegenstelling tot vroeger stelt ze nu kleine doelen op waar zij zich goed bij voelt. Doelen die aan haar eigen verwachting voldoen en dat maakt dat ze zin heeft om aan een nieuw leven te beginnen. Binnenkort hoopt ze een huisje toegewezen te krijgen waar ze veilig met al haar kinderen in kan wonen.

Alle namen zijn wegens privacy redenen gefingeerd.