Overzicht

Martijn Visser is trajectbegeleider bij Kwintes. Hij vertelt over John die een baan vond, op zichzelf ging wonen en financieel zelfstandig werd.

‘John is een client van Kwintes. Op een dag belt zijn persoonlijk begeleider mij. Of ik John kan helpen. Door psychoses en een slechte zelfverzorging staat John een stuk van de maatschappij af. Dat terwijl hij een opleiding doet en een stageplek nodig heeft. Door zijn toestand kan hij deze maar niet vinden. Uiteindelijk biedt het ROC waar hij zijn opleiding volgt in huis een stage aan. Maar hoe moet John verder?

Ik ga bij hem lang en treft hem verward aan. Na een intensieve periode waarin we werken aan contact en een vertrouwensband gaat John vooruit. Hij gaat naar zijn dagbesteding en stopt met roken. Ik helpt hem met zijn cv en samen zoeken we naar vacatures. Ook zoek ik geregeld contact met de vader van John. Die kent John immers het beste en kan vanuit zijn vaderrol extra sturing geven. Ik zorgt ervoor dat ik altijd bereikbaar ben voor John. Op diverse manieren hebben we wekelijks contact.

Samen zoeken we uit wat voor werk bij John past. Ook vraag ik nadrukkelijk in wat voor omgeving John zou willen werken. Houdt hij van flexibiliteit of wil hij juist een vaste structuur hebben. John is zeer gemotiveerd en heeft sterke ideeën over wat hij wel en niet wil. Hij zoekt een plek met structuur waar mensen begrijpen dat zijn werk niet meteen 100% perfect is.

Ik adviseer hem in zijn zoektocht en stuur op wat haalbaar en realistisch is. Als John bedenkt dat hij als consultant wil werken, raad ik hem dat af. Hij heeft geen rijbewijs en moet wel overal snel kunnen zijn.

Via de banenkrant van het UWV vinden we een baan die bij John past. Ik schakelt mijn netwerk in en bel de accountmanager. Ik leg de situatie van John uit en dan mag John op gesprek komen. Hij wordt aangenomen en krijgt hulp op de werkvloer van een interne jobcoach. Buiten zijn werk kan John nog steeds terecht bij mij. Ik helpt hem te relativeren. Ik luister, adviseer, complimenteer. Het doet John goed. Hij begon met 24 uur werk en werkt nu 32 uur. Hij is op zichzelf gaan wonen en kan financieel zijn eigen leven onderhouden.

Op de achtergrond houd ik hem nog in de gaten. Ik hou een vinger aan de pols en voer korte gesprekken met John om hem te blijven motiveren.’