Spring naar content

Weblog – de dienst van Sanne

Een late dienst van een woonbegeleider bij Kwintes

Door Sanne

Het is vrijdag en mijn late dienst begint om 14:30. Ik zet mijn fiets op slot en loop de beschermde woonvorm binnen. In de gang zie ik M. zitten, die opspringt wanneer ze me binnen ziet lopen. ‘Wil je me zo helpen met het maken van mijn CV?’ vraagt ze enthousiast. Sinds ze bij Kwintes woont heeft M. grote stappen gezet in haar herstel. Mijn dienst beginnen met deze vraag maakt me dan ook meteen vrolijk. We spreken af dat ik eerst naar mijn collega’s ga voor de overdacht en dan bij haar langs kom voor haar CV.

Op het kantoor schenk ik een kopje thee in en begroet mijn collega’s die een dagdienst hebben gedraaid. Als ook mijn collega met wie ik late dienst heb binnen loopt, gaan we samen aan de grote tafel in ons kantoor zitten. Tijdens de overdracht nemen we alle bewoners door en bespreken de bijzonderheden. Daarna verdelen we de taken aan de hand van het dagprogramma. Ik overleg nog even of het oké is dat ik M. ga helpen met haar CV. Hier is ruimte voor. Ik lees door de rapportages van de afgelopen dagen en ga dan op zoek naar M.

Conflict met de leidinggevende

Wanneer M. en ik bijna klaar zijn, zie ik medebewoner H. thuis komen van zijn vrijwilligerswerk. Zonder gedag te zeggen loopt hij direct door naar boven. Normaal gesproken begroet hij me altijd wanneer hij me ziet. Mijn gevoel zegt dat er iets aan de hand is en ik besluit even bij hem langs te lopen. Een goede keuze.
Wanneer ik H. vraag wat er aan de hand is, vertelt hij over een conflict dat hij zojuist had met zijn leidinggevende. Hij werkt op een zorgboerderij en heeft vandaag bloemen geplant. Zijn leidinggevende had gezegd dat hij ze te dicht op elkaar pootte, waardoor de bloemen onvoldoende konden groeien. H. voelde zich aangevallen en werd boos. Toen is hij naar huis gegaan, hij deed het toch niet goed. We praten erover, waarna hij de situatie meer begrijpt en ook zijn aandeel daarin ziet. Dat gaat hij de volgende dag met zijn leidinggevende bespreken.

Samen macaroni maken

Terug op kantoor help ik mijn collega met het versturen van beveiligde email met persoonsgegevens aan de gemeente. Om 17:30 ga ik naar de gezamenlijke keuken om bewoner K. te helpen met koken. Eerder hebben we een stappenplan opgesteld voor het maken van macaroni met gehaktballetjes. Ik begeleid K. terwijl hij zelf het stappenplan doorloopt. Op de locatie eten we samen met alle bewoners van de groep, waarbij ik er als groepsbegeleider voor zorg dat de sfeer goed blijft. Het is gezellig aan tafel, het goede humeur van M. beïnvloedt haar medebewoners en ook H. doet mee aan het gesprek.

Stap voor stap doelen behalen

Na het eten heb ik een afspraak met een bewoner waar ik eerste woonbegeleider van ben. We bespreken hoe het gaat en hoe hij aan zijn doelen werkt. Een van de doelen is om meer te bewegen, wat hij wil doen door na het eten een stukje te wandelen.
Ik rapporteer wat ik heb besproken en verwerk de actie in het begeleidingsplan. Daarna ga ik aan de slag met het rooster. Volgende maand zijn er namelijk nog veel open diensten die gevuld moeten worden. Ik bel rond voor invallers om de diensten zo veel mogelijk op te vullen. Helaas is dit nog niet helemaal gelukt en ik draag het over aan mijn collega. Zij is samen met mij verantwoordelijk voor het rooster binnen ons team en zij werkt morgen.

Rummikub op de inloop

Om 20:00 ga ik naar de inloop die bij de beschermde woonlocatie hoort. Bewoners kunnen hierheen komen voor een gezellig koffie moment. Deze avond zijn er meerdere bewoners en één iemand heeft al koffie gezet. Bewoonster S. vraagt of ik even paar minuten apart heb, dus ik loop even met haar naar de spreekkamer. Ze geeft aan dat ze niet durft te vragen of ze mee mag doen met een groepje bewoners dat rummikub speelt. Ze heeft het gevoel dat dit niet mag. We lopen samen terug en ik vraag aan het groepje of wij ook mee mogen doen. Gelukkig is dit goed. We spelen een gezellig potje rummikub met het groepje.

Dan zie ik dat het alweer 21.30 is. De tijd is snel gegaan. Ik rapporteer de laatste dingen en beantwoord mijn mails. Om 22.00 doe ik samen met mijn collega de overdracht aan de slaapwacht en dan zit mijn late dienst erop. Overmorgen heb ik een dagdienst en dan ben ik er weer.

Locaties voor