Spring naar content

Positieve energie

‘Zeg, weet jij eigenlijk wel hoe dapper jij bent?’, zeg ik tegen mijn cliënt met een verleden van huiselijk geweld. Grote ogen kijken mij verwonderd aan terwijl ik haar kwaliteiten opsom. Ze knikt en lacht. De weken erna zie ik aan haar blik en hoe ze praat dat haar zelfvertrouwen groeit. Een compliment geven kost geen moeite en kan een wereld van verschil maken. Maar hoe doe je dit goed? Aan mijn collega Steffi Brode vraag ik naar de inhoud en impact van een compliment.

Motivatie, good feeling, acceptatie, verrijking en positieve energie komen als associaties bij Steffi te boven. Ze werkt al 33 jaar in de hulpverlening waarvan zes jaar als coördinerend begeleider, trainer/coach en intake bij Kwintes. Door de jaren heen heeft ze een positieve kijk op de mens in haarzelf verankerd. Vanuit die verankering weet zij middels een compliment verlichting te brengen bij de ontvanger waardoor een motivatie tot toenadering ontstaat. Steffi: ‘een compliment geven is net als het eten van chocolade. Bij het ontvangen van een compliment komt er een stofje vrij waardoor diegene zich happy voelt’.

Met veel enthousiasme pakt Steffi nieuwe projecten en trainingen op, omdat Kwintes hart heeft voor innovatie. De implementatie hiervan is niet altijd makkelijk. Echter, door oog te hebben voor wat goed gaat, zijn haar collega’s meer bereid om nieuwe dingen te leren. Eerst geeft ze een compliment en daarna een verbeterpunt. Op dezelfde manier benadert ze ook de jongeren die ze begeleidt. Steffi: ‘ze zijn veelal beschadigd door een onveilige, liefdeloze jeugd en zijn ze het gewend om gekwetst te worden. Ik wil de jongeren het tegendeel laten zien door het gevoel te geven dat ze er mogen zijn’. Steffi geeft complimenten vanuit het hart en heeft oog voor de kleine dingen die de ander doet. Deze waardeert ze.

Het schilderij die ze speciaal voor deze blog geschilderd heeft, laat het effect zien van een klein gebaar die vlinders in de buik kan geven. Een compliment creëert bij jong en oud, collega’s en cliënten een golf aan positieve energie. In de toekomst wil ze hierover een training ontwikkelen en uitrollen om een positieve bijdrage te leveren aan een positieve hulpverlening.

Steffi werkt vanuit de holistische gedachtengoed; alles hangt met elkaar samen. Zie jij de gehele mens of alleen het ziektebeeld? Wissel jouw gedachten met Steffi uit via haar LinkedIn.