Het verhaal van Gert (persoonlijk begeleider – bemoeizorg)

Gert Roelofs werkt sinds 2010 bij Kwintes en sinds 2020 is Gert onderdeel van het 24/7 bemoeizorgteam.

Je hebt verschillende type mensen, maar wel allemaal met dezelfde drive. Je kan bij iedereen terecht. Het voelt als een fijn en warm team.

Als persoonlijk begeleider ben ik casemanager van een aantal cliënten. Deze mensen probeer ik samen met hen en het netwerk weer terug de maatschappij in te krijgen. Wij zijn eigenlijk een soort tolk tussen de maatschappij en de mensen die wij begeleiden. Hier zit soms een groot gat. Vaak is het zo dat zij niet in deze maatschappij passen of mee kunnen komen, wij proberen dat gat te dichten. Onze functie is anders dan die van een reguliere ambulant begeleider. Cliënten die door reguliere teams niet meer begeleid kunnen worden, krijgen wij in begeleiding. Mensen die reguliere begeleiding krijgen zitten meer in de medewerking en de acceptatie. Vanuit team bemoeizorg hebben wij bijvoorbeeld te maken met zorgmijders, met mensen die in de reguliere begeleiding niet meer mee kunnen of die de deur niet meer opendoen. Ook worden mensen aangemeld via bijvoorbeeld de gemeente, politie, FACT-teams of de huisarts. Dan bekijken wij in onze vergadering of deze casussen bij ons team horen en welke collega de ruimte een affiniteit heeft. Anders verwijzen we deze cliënten door.

Wat maakt deze baan voor jou zo interessant en wat geeft jou voldoening?

Het werk is super divers, geen dag is hetzelfde. Je weet niet of mensen opendoen, of er nieuwe casussen zijn, en wat zowel de cliënt als het netwerk doet en vraagt. Je hebt veel met het netwerk te maken. Als we gekoppeld zijn aan een cliënt, dan zit daar een netwerk omheen van bijvoorbeeld andere instanties, familie en vrienden. Je hebt met cliënten te maken die erg onvoorspelbaar kunnen zijn. We hebben ook mensen die wat stabieler in de begeleiding zitten, dat zijn vaak mensen die je vanuit crisis wat rust hebt kunnen bieden. Een voorbeeld van een middel om deze rust te geven is samen boodschappen doen of gewoon een praatje maken. Als mensen weer wat stabieler zijn, ga je afbouwen. Het werk is nooit saai.

Een voorbeeld; In de regio zat een man die veel onrust heeft veroorzaakt. Hij kreeg nog één kans in deze regio en kon via Huren onder Voorwaarden wonen. Weinig mensen dachten dat dit langer dan twee weken goed zou gaan. Dat is toch een jaar gelukt en toen was de rek er ook wel uit. Samen hebben we gekeken naar verdere mogelijkheden en hebben we een WLZ aanvraag voor hem gedaan. Je kijkt dan samen met het netwerk wat je kan doen om hem wel een plek te geven. Na twee jaar is dat gelukt. Nu woont hij op een containerpark, daar zit hij op zijn plek en kan hij zichzelf zijn. Dat geeft veel voldoening. Ik vind het mooi als je begeleiding biedt aan iemand die eigenlijk al door veel mensen is opgegeven. Zeker als het dan toch lukt om die persoon een plekje te geven. Of dat nou een gedoogplek is of terug de wijk in.

Welke eigenschappen moeten nieuwe medewerkers volgens jou hebben?

Het is belangrijk dat je flexibel bent en doorzettingsvermogen hebt. Je hebt wel even tijd nodig voordat iets lukt. Het is ook fijn als je creatief bent in het bedenken van oplossingen, als iets niet lukt dan moet je wat anders verzinnen.  Het leuke van het werk is ook dat je met een hele ingewikkelde doelgroep werkt, daar is de maatschappij niet op ingesteld. Dat houdt ook in dat je soms wat patronen moet doorbreken en moet pionieren.

Wat maakt Kwintes voor jou een fijne werkgever?

Kwintes is een organisatie die veel expertise in huis heeft. Denk hierbij aan de adviseurs zorg, de maatschappelijke opvang in Hilversum, maar ook de budgetcoaches. Dat is echt onze meerwaarde. Ook wordt het gewaardeerd als je meedenkt aan ontwikkelingen. Er is ruimte voor groei. Ik vind het een fijne club mensen. Daarbij hebben wij een heel fijn team dat bestaat uit verschillende mensen met verschillende aanpakken. Dis is fijn, omdat de cliëntgroep ook zo divers is. Ik begeleid bijvoorbeeld veel ex-gedetineerden. Een ander vindt het weer leuk om iemand van de straat af te halen en om met iemand die dakloos is weer alles op te bouwen. Je hebt verschillende type mensen, maar wel allemaal met dezelfde drive. Je kan bij iedereen terecht. Het voelt als een fijn en warm team.