Spring naar content

Het verhaal van Hermine (vrijwilliger)

Als vrijwilliger bij Kwintes in Zeist, speelt Hermine iedere week en potje Rummikub met haar maatje.

rummikub vrijwilliger maatje

“Ik ben er voor jou, met open handen. Klaar om je op te vangen en je te omarmen. Ik strek ze naar jou uit.’’


Vrijwilligerswerk bij Kwintes

De gezondheidszorg heeft mij altijd aangetrokken. Mijn werk lag dan ook op dat vlak: eerst in een ziekenhuis. Daarna werd het de verzorging in de psychogeriatrie. De laatste 13 jaren werkte ik als doktersassistente in een huisartsenpraktijk. De mens als mens, mét zijn (haar) verhaal en achtergrond boeit me enorm!

In 2010 liep ik een ernstige handicap op. Werken zat er voor mij niet meer in. Uiteindelijk ben ik volledig arbeidsongeschikt verklaard. Toch wilde ik met wat nog wél haalbaar is wat doen vóór en mét mijn medemens. Zou vrijwilligerswerk iets voor me zijn?

Bij het oriënteren voor vrijwilligers op internet kwam ik de naam Kwintes tegen. De naam was mij al bekend vanuit mijn werk. Daar kwam ik een leuke aanvraag tegen voor iemand die wel graag Rummikub wilde spelen Ook is er soms hulp nodig voor bellen in verband met haar verminderd gehoor. Dát leek me wel wat. Ik ben zelf ook dol op het spel. Daarom reageerde heel enthousiast op die aanvraag dat dit me wel wat leek. Het was een schot in de roos. Zo ben ik bij Kwintes gekomen.

Rummikub
Voor de allereerste keer vrijwilligerswerk doen is best spannend. Gelukkig was er begeleiding van Kwintes bij. Door de slechthorendheid van mevrouw kon zij me nauwelijks verstaan. Het was zowel voor mevrouw als voor mij die eerste keer erg ongemakkelijk. Toen we met ons drieën het spel gingen spelen brak het ijs en werd het gezellig!

Zij staat open voor mij, en ik sta open voor haar. En gaandeweg kunnen we elkaar ook steeds beter verstaan. Soms gebruiken we pen en papier om het voor mevrouw minder vermoeiend te maken. Voor haar ben ik nu een goede vriendin. Zij heeft nu een bijzonder warm plekje bij mijn hart.

Voor mij is het een uitdaging om het spel niet te winnen. Verlies ik en wint zij dus, dan hebben we allebei voldoening. Het lukt me niet altijd. Het helpt al een beetje met een paar foefjes:  een steen teveel te pakken in het begin, jokers niet gebruiken, en dubbele stenen langer vast te houden. Mevrouw speelt sterk, maar is door haar leeftijd iets minder snel. Op deze manier spelen blijft het spel voor allebei een uitdaging.

Ondersteuning
Bij Kwintes vrijwilliger zijn betekent dat je áltijd met je vragen en problemen bij hen terecht kan. Ook bieden ze scholingen aan om beter te kunnen handelen in lastige situaties die je soms tegenkomt in de praktijk.

Er was een periode dat ik merkte dat mevrouw mentaal achteruit ging. Waar het aan lag, wist ik niet. Ik zocht contact op met Kwintes met mijn bevindingen. Gelukkig namen zij die zorg voor mevrouw  over en kon ik me volledig blijven inzetten voor dat stuk gezelligheid voor mevrouw.

Het is fijn als er voor zo iemand een paar extra ogen zijn. Als vrijwilliger kan je daar heel goed aan bijdragen. Je hoeft de verantwoordelijkheid niet te dragen. Die zorg draag je over aan de begeleiders van mevrouw. Het geeft mij voldoening mevrouw nu weer in haar oude vertrouwde doen te zien. Ik ben blij dat ik daar een klein steentje aan bij gedragen heb!

Tip: Ontdek zelf eens hoe leuk het is vrijwilligerswerk te doen. Je kan het net zo leuk en uitdagend maken als je zelf wilt. Laat die ander stralen, en je straalt vanzelf mee!