Spring naar content

Het verhaal van Ieke (woonbegeleider)

Ieke is woonbegeleider bij Kwintes in Amersfoort.

“Ik sta naast cliënten, niet boven hen.”

Toen een familielid van mij een tijdje begeleid moest wonen, heb ik voor de eerste keer kennisgemaakt met Kwintes. Als bezoeker maakte ik alles van dichtbij mee: van de crisisopvang tot het moment waarop ze weer zelfstandig kon wonen. Dat vond ik mooi om te zien en hier wilde ik graag aan bijdragen. Aan het einde van het traject heb ik de behandelend maatschappelijk werker benaderd. Ik was net klaar met mijn hbo-opleiding Toegepaste psychologie en vroeg me af of Kwintes een plek voor me had. Die was er gelukkig.

Zo gewoon mogelijk

Inmiddels ben ik woonbegeleider op twee locaties in Amersfoort. Dit zijn zogenaamde Locus-locaties waar jongvolwassenen van 16 tot 27 jaar behandeld en begeleid worden binnen een beschermende woonvorm. Als woonbegeleider ondersteun ik de jongeren in hun dagelijkse leven. Dit kunnen dingen zijn, zoals kamers opruimen, omgaan met emoties en zelfzorg. De jonge mannen en vrouwen met wie ik werk hebben allemaal een psychische kwetsbaarheid. Dan gaan ‘gewone’ dingen ze niet altijd even gemakkelijk af. Mijn collega’s en ik ondersteunen hen dan om toch het maximale uit hun dag te halen. Hierbij volg ik een behandelplan met persoonlijke doelen, zoals het omgaan met prikkels, het om hulp leren vragen of (weer) naar school gaan. Deze doelen zijn samen met de cliënt en eventueel zijn of haar familieleden opgesteld.

“Kwintes heeft me aangemoedigd om te laten zien wat ik kan.”

Vertrouwensband

Als woonbegeleider maak ik moeilijke momenten mee, maar ook hele mooie. Ik koester de momenten waarop ik oprecht met cliënten kan lachen, zingen of gewoon kan praten. Vaak deel ik dan ook iets van mezelf. Hierdoor ontstaat  een vertrouwensband. Want ondanks mijn positie als hulpverlener zijn mijn cliënten en ik gelijkwaardig. Het mooie aan werken met jongeren is dat ze nog een heel leven voor zich hebben en je ze kan stimuleren om uit het zorgtraject te komen. Als iemand na intensieve begeleiding de woonvorm verlaat om op zichzelf te wonen, geeft me dat erg veel energie.

Kijken naar de toekomst

Ik werk momenteel slechts twee diensten per week, want ik ben net weer begonnen met studeren. Over twee jaar hoop ik klaar te zijn met mijn master Klinische psychologie. Daarna wil ik het liefst de opleiding tot GZ-psycholoog volgen, dus ik zit voorlopig nog wel even in de collegebanken. In de tussentijd wil ik zoveel mogelijk leren, en het liefst bij Kwintes. Dit werk – en specifiek ook de doelgroep – past bij me. Aan het einde van elke werkdag heb ik vaak een voldaan gevoel.

 

Locaties voor