Spring naar content

Het verhaal van Janneke (persoonlijk begeleider)

 

Jongeren die vooruitgang laten zien, dat geeft me voldoening!

Ik werk inmiddels 9 jaar bij Kwintes. Na 5 jaar een ambulante functie heb ik ervoor gekozen om aan de slag te gaan op een beschermd wonen locatie in Gouda. Op deze locatie wonen jongeren tussen de 18 en 26 jaar, waarbij behandeling en begeleiding gecombineerd wordt.

Werken met jongeren is soms puzzelen
Wat het werken met jongeren zo leuk maakt is dat je ze kunt helpen richting te geven aan hun toekomst. Bij het werken met deze doelgroep heb je vaak te maken met puberende jongeren en zo gebeuren er regelmatig onverwachte dingen. Het is dan elke keer weer puzzelen om aan te sluiten en goede zorg te bieden. Bij de jongeren zie je veel verschillen, daarbij werkt niet één aanpak. Belangrijk is om goed te kijken wat nodig is en wat past. Wanneer stel je grenzen, wanneer laat je jongeren experimenteren en ontdekken. Wanneer grijp je in en wanneer geef je ruimte.

Voordat ik bij Kwintes kwam werken heb ik ervaring opgedaan met het werken met kinderen en ouderen. Nu ik bij Kwintes met jongeren werk merk ik het gevoel van voldoening, omdat je cliënten ziet groeien. Zo’n 90% van de cliënten stroomt uit richting zelfstandig wonen. Het is mooi om daar een bijdrage aan te kunnen leveren.

Hoe ik dat doe is heel verschillend, omdat ook de cliënten en hun achtergrond zo verschillend zijn. Mijn werk bestaat uit bijvoorbeeld het aanleren van praktische vaardigheden en vaak ook sociale vaardigheden. Het stukje behandeling dat zij nog krijgen helpt daar ook bij, bijvoorbeeld om trauma’s of angsten te verwerken.

Samenwerking
Samen met de cliënt stel ik een begeleidingsplan op en ondersteun daarbij door gesprekken te voeren met de cliënt, instanties en/of het netwerk van de cliënt. Ik werk ook veel samen met woonbegeleiders van de locatie, zij ondersteunen de cliënt bij het praktische gedeelte van het begeleidingsplan. Omdat we op onze locatie begeleiding combineren met behandeling kan ik met regelmaat overleggen met een GZ Psycholoog. Het is fijn om te sparren en samen te kijken of we op één lijn zitten. In mijn werk sluit ik aan bij de hulpvraag van de cliënt, maar zelf signaleer ik ook dingen. Tijdens evaluatiegesprekken met de cliënt breng ik ook deze punten aan de orde.

Het mooiste is om te zien dat een cliënt stappen heeft gezet en daar trots op is.

Vanochtend kreeg ik een berichtje van een cliënt, dat hij gesolliciteerd had op een vacature. Het is normaal een behoorlijk vermijdend persoon. Vorige week zou ik hem bijvoorbeeld zes keer zien, daarvan was hij er vijf keer niet. Dan vind ik het wel tof om te zien dat hij nu zelf toenadering zoekt en met werk en een dagbesteding bezig is. Maar ook kleine stappen tellen, bijvoorbeeld als een cliënt zelfstandig medicijnen inneemt of zijn eigen appartement schoon houdt.

Natuurlijk is het soms ook frustrerend, als jongeren afspraken niet nakomen of niet gemotiveerd zijn. Dan heb ik gelukkig een heel leuk en hecht team, waarin we echt voor elkaar klaar staan. Er kan goed feedback gegeven worden en we helpen elkaar zodat je weer met frisse energie verder kunt.

In dit werk leer je veel over mensen, maar ook over jezelf
Ik ben nog steeds blij dat ik op deze locatie ben gaan werken. In mijn werk ervaar ik veel vrijheid. Ik kan zelf mijn afspraken plannen met cliënten. In dit werk leer je veel over mensen, maar ook over jezelf. Vaak wordt je geconfronteerd met gedrag van een ander en dat spiegelt dan weleens. Dan denk ik ‘he, waarom reageer ik nu zo, zegt dat iets over de ander of zegt dat meer over mij?’. Dat vergt reflecteren en nadenken, dat vind ik leuk. In contact met de jongeren is het wel nodig om de nodige kennis van ziektebeelden te hebben en je moet kunnen stimuleren en motiveren. Maar dat zonder dingen over te nemen. Dat vergt een bepaalde mentaliteit.

Kwintes is een fijne werkgever en ik heb een fijne werkplek. De combinatie van behandelen en begeleiden is uniek en prettig om in te werken. Nog elke dag ga ik met veel plezier naar mijn werk! Dat zit vooral in onze locatie, de samenwerking met collega’s binnen ons team en de doelgroep.

 

 

Locaties voor