Spring naar content

Het verhaal van Klaas (woonbegeleider)

Klaas is woonbegeleider in Zeist.

“Wat leuk is aan dit werk zijn echt van die typische dingen. Als je samen aan het voetballen bent tijdens het begeleid sporten. Je geeft een voorzet en de cliënt schiet de bal erin en rent dan juichend over het veld. Dat is heel leuk. Ook dan ben je echt met zorg bezig. Die cliënt kan dan in een veilige omgeving motorisch lekker bezig zijn. Bovendien zie je dan een simpel en duidelijk succes waar die cliënt heel blij mee is.”

Werken als woonbegeleider

“Heel simpel gezegd: als woonbegeleider sta je de cliënt bij in het behalen van zijn of haar doelen. Met de persoonlijk begeleider overleg je over de voortgang en over de begeleiding. . Het is belangrijk om kennis te hebben van psychopathologie en die kennis toe te kunnen passen in de praktijk. Dat je net een stapje hoger kan denken.”

“Verder is het werk heel gevarieerd. Ik denk dat er per week ongeveer voor de helft vaste afspraken in de agenda staan. Bijvoorbeeld voor mijn contactpersonen heb ik een aantal vaste afspraken. En daar tussendoor plaatsen we allerlei andere dingen. Dat kan overleg zijn, dat kan een ziekenhuisbezoek zijn. Het kan een verzoek van een collega zijn of je een digitenne doos nog even naar een cliënt wil brengen! En tussendoor heb je dan af en toe tijd om aan iets anders te werken. Ik heb bijvoorbeeld een handleiding geschreven over veiligheidsanalyse.”

“Je moet aan de ene kant als zorgmedewerker een groot hart hebben. Met aandacht voor de mens. Dat je echt met de cliënt meeleeft. Aan de andere kant moet je ook kunnen begrenzen. Dat hoort er ook bij. En daar leert de cliënt weer van.”

Zelfsturend team

“Mensen in de zorg zijn bezig om samen met de cliënten hun doelen te behalen. En we doen daar ons best voor. Dus probeer je het met je team ook een beetje gezellig te hebben. En continu zijn we bezig om na te denken hoe we onszelf kunnen organiseren.”

“Werken met zelfsturende teams vind ik echt heel leuk aan Kwintes. Dat is ook heel moeilijk, want je moet je team dus zelf opzetten. Maar je krijgt heel veel vrijheid. En meer inzicht in hoe de zorg georganiseerd wordt. Het zorgt er ook voor dat er ruimte is voor initiatief. Je kan laten zien wat je kan. En dat is vooral leuk als je in een team zit waar iedereen het goed wil doen met elkaar.”

“Ik vind het heel leuk als we met het team alles onder controle hebben. Dat geeft echt een kick. Dat je de organisatie van het team op orde hebt. Dat je merkt dat je op elkaar bent ingespeeld.”

 

Locaties voor