Spring naar content

Het verhaal van Piet (persoonlijk begeleider)

 

Ik werk nu 15 jaar voor Kwintes. De eerste 10 jaar heb ik gewerkt in Soest. Toen ben ik namens Kwintes bij het eerste wijkteam in Amersfoort gaan werken. Na bijna 3 jaar heb ik ervoor gekozen om weer terug te gaan naar de functie van persoonlijk begeleider en bemoeizorger en nu werk ik sinds 1 januari in team Gewoon Thuis.

Gewoon Thuis
Het bijzondere aan Gewoon Thuis is dat wij werken vanuit de 5 pijlers:
– Passende woonruimte.
– Duidelijkheid over de begeleiding; met wie je als cliënt te maken hebt.
– Regelen van ongeplande zorg; een beroep kunnen doen op 24/7 zorg.
– Tijdig samen regelen van een passende daginvulling.
– Wat te doen wanneer het even niet goed gaat; dit kan het tijdelijk verhogen van het aantal uren zorg zijn, maar ook soms weer even bescherming bieden, bijvoorbeeld door een logeerplek.

Ik vind het erg leuk om met deze doelgroep te werken.

Dit zijn mensen die net op de grens zitten van wel of niet zelfstandig kunnen blijven wonen, of ze komen net uit een beschermde woonvorm. Deze mensen hebben gewoon begeleiding nodig bij de 5 pijlers. Ook de ongeplande zorg is heel belangrijk, het feit dat mensen altijd kunnen bellen geeft hen een veilig gevoel. Op deze manier proberen we mensen weer in hun kracht te zetten en alle mogelijkheden en krachten benutten om samen met hen weer een goede of betere kwaliteit van leven te krijgen. Vaak is er sprake van eenzaamheid en het niet hebben van werk. Alles is in beeld en hier wordt aan gewerkt, dat vind ik heel fijn om te doen.

Samenwerking
Mensen krijgen niet met één persoonlijk begeleider te maken, maar met een heel team. Soms ga je heel frequent naar mensen toe, dan kun je dat niet alleen doen. Het is tot op heden een hele goede samenwerking. De kwetsbare mens weer proberen in zijn kracht te zetten, daar gaan we voor met zijn allen. Het mooie is dat wij hier niet afhankelijk zijn van flexplekken, we hebben een eigen kantoor en dat is ook echt nodig. Je hebt continue informeel overleg met elkaar.

De positieve reacties van cliënten en van de familieleden van cliënten, daar haal ik mijn voldoening uit.

We begeleiden nu bijvoorbeeld iemand die in het verleden toch wat zorg mijdend was door elke keer afspraken af te zeggen als hij zich niet prettig voelde. Dat hebben we kunnen omdraaien. Wanneer je je niet prettig voelt, dan moet je ons juist binnen laten want dan kunnen we je helpen. En nu laat hij ons standaard binnen.  Daar is hij zelf erg blij mee en zijn omgeving ook. Al zijn we er nog lang niet, deze kleine stappen zijn hele grote stappen voor hen en voor ons. Het zit allemaal in het contact. Als je geen goed contact hebt met cliënten dan houdt het op en als mensen geen vertrouwen in je hebben dan houdt het op. En dat gaat tot op heden eigenlijk heel erg goed. Ik heb het hier bij Kwintes uitstekend naar mijn zin. Het matcht gewoon. En helemaal met dit team en dit project. Het past gewoon precies bij mij.

 

 

Locaties voor