Spring naar content

Het verhaal van Rick (woonbegeleider)

 

Rick heeft sinds 2018 zijn diploma SPH op zak en is in 2019 aan de slag gegaan bij het team “Gewoon thuis” in Amersfoort.

Gewoon thuis
Het werk als woonbegeleider is heel afwisselend en praktisch van aard. We hebben veel contact met cliënten. We komen soms meerdere keren per dag bij hen aan huis en werken dan aan de doelen die zijn opgesteld in samenspraak met de persoonlijk begeleider. Zo doe ik onder andere boodschappen met cliënten en help ik hen bij het op orde houden van de financiën. Daar let je dan ook op met boodschappen doen bijvoorbeeld, zodat het binnen budget blijft. Naast de praktische zaken ben je er voor de cliënt en bied je een luisterend oor. Je bespreekt hoe het gaat met de cliënt, wat zij lastig vinden en waar zij hulp bij nodig hebben.

Tijdens mijn studie heb ik stage gelopen als ambulant begeleider, ik zie daarin verschil met het werken binnen “Gewoon thuis”. De begeleiding is intensiever en dat zie ik doordat wij vaker bij cliënten thuis komen en een bereikbaarheidsdienst draaien, 24 uur per dag. Zo kunnen cliënten altijd bij ons terecht als ze het even niet meer overzien, ook midden in de nacht. Dan kijken wij of we hen telefonisch verder kunnen helpen, of we langs moeten gaan, of dat er een crisisteam ingezet moet worden. Daar hebben wij een signalerende rol in. Juist de bereikbaarheidsdienst onderscheidt ons op dit moment. We bieden eigenlijk dezelfde zorg als beschermd wonen. Maar mensen zijn dus gewoon thuis.

Elke keer weer geef je iemand handvatten om weer verder te gaan.

Het leuke aan ambulant werken vind ik dat je bij mensen thuis komt, op één dag help je verschillende cliënten en kom je in verschillende situaties. Je start bijvoorbeeld je dag bij een cliënt, daar bied je begeleiding en dan ga je naar de volgende cliënt of naar kantoor om te rapporteren. Het kan zijn dat je op het einde van de dag weer terug gaat naar de eerste cliënt en gaat evalueren hoe de planning is gegaan. Elke keer weer geef je iemand handvatten om weer verder te gaan. Juist de diversiteit maakt de functie zo boeiend. Cliënten moeten wel zelfstandig zijn. En grip op het leven houden lukt dan al door een aantal uren begeleiding.

In het begin ben je vooral bezig met het opbouwen van een (vertrouwens)band, daarna kun je meer concrete stappen maken samen met de cliënt. Het is meer dan er alleen maar zijn, je helpt iemand ook echt verder. Laatst belde iemand in de bereikbaarheidsdienst dat zijn computer stuk was. Als ik dat dan kan repareren, dan wordt de cliënt daar heel blij van en ik ook.

Mensen zijn oprecht benieuwd naar wie je bent
Binnen Kwintes word je gezien en er wordt naar je omgekeken. Zoals in mijn eerste week; iedereen stelde zich voor, je hebt het idee dat je serieus wordt genomen en dat mensen oprecht benieuwd zijn naar wie je bent. Dat heb ik ook bij andere locaties en teams van Kwintes gezien. Het voelt heel goed hier.

In mijn werk wil ik naast de cliënt staan. En op die manier begeleiden en het gesprek aangaan om iemand verder te helpen. Dat is wat ik bij Kwintes kan doen. Door verschillende stages en korte werkervaring heb ik scherp gekregen wat ik wil doen. De combinatie van ambulant werken en deze manier van begeleiding maakt dat ik goed op mijn plek ben bij “Gewoon thuis” bij Kwintes.

 

Locaties voor