Spring naar content

Richard #ikzorg

Teamcoördinator budgetbeheer en budgetcaching

Als coördinator stuur ik de budgetcoaches in onze organisatie aan. Deze budgetcoaches komen in actie als er financiële problemen zijn bij cliënten. Want financiën is echt wel een specialisme: fiscale regelingen, toeslagen, regelingen met schuldeisers, het is taaie materie. Als je dat financiële stukje door een budgetcoach laat doen, wordt de begeleiding over de hele linie een stuk efficiënter.

Ooit ben ik als stagiair komen werken bij een welzijnsorganisatie. Later werd ik begeleider op een groep beschermd wonen. Ik heb ook nog een tijdje in de ambulante zorg gewerkt. In die tijd zag ik dat financiële problemen wel heel vaak voorkomen bij mensen in de psychiatrie.

Je geldzaken moet je gewoon op orde hebben. Als dat niet zo is, kun je meestal ook je andere doelen niet bereiken. Als er problemen zijn met geld, komen wij helpen. Met de nadruk op helpen, want ons doel is dat cliënten ontdekken dat ze het zelf kunnen.

Vroeger hadden we een andere aanpak. Er zijn jaren geweest waarin we letterlijk zorgden voor onze cliënten. We namen ze alle zorgen uit handen. Maar op de lange termijn leerden ze daar niks van. Daar zijn we van terug gekomen. Nu stimuleren we cliënten veel meer om zelfstandig te worden. Ik herinner me dat een mevrouw eerst tegen me zei: “Maar Richard, jij was altijd zo’n aardige gozer, en nu moet ik het zelf doen?”
Maar later heeft ze me juist bedankt. Het heft in eigen hand te nemen, doet wat met je gevoel voor eigenwaarde.

In dit werk kunnen cliënten je ontzettend dankbaar zijn, omdat je ze hebt kunnen behoeden voor financiële ellende. Ik heb een tijdje een echtpaar begeleid. Zij was werkloos, hij zat op een veegwagen. Er waren schulden, hun financiën dreigden uit de hand te lopen. Ik heb hen kunnen helpen. Nu zijn ze financieel stabiel. Nog steeds doen ze het zoals ik toentertijd met ze deed: op de 23ste wordt het loon gestort, op de 24ste zitten ze aan de keukentafel en betalen ze alle rekeningen. Veel te makken hebben ze niet, sparen lukt ook niet. Maar ze kunnen rondkomen en ze zijn stabiel. En dat doen ze helemaal zelf.

Lees ook de verhalen van:
Hannah, stagiair, persoonlijk begeleider in opleiding
Maureen, jobcoach en IPS trajectbegeleider (Individuele Plaatsing en Steun)
Meya, zorgmanager
Yvonne, coördinator Bruisnest

 

Locaties voor