Spring naar content

Het verhaal van Koos (werkbegeleider)

Koos is werkbegeleider bij leer/werkbedrijf Fiets en Meer, een onderdeel van Kwintes.

“Het doel van mijn werk is dat mensen zich weer prettig voelen.”

“Toen ik als systeem/netwerkbeheerder werkte, ben ik vrijwilligerswerk gaan doen omdat ik het werken met mensen miste. Daar kwam ik in aanraking met mensen met een psychische kwetsbaarheid. Ik bleek voor dit werk in de wieg gelegd. Daarom greep ik de kans met twee handen aan, toen ik kon solliciteren op een functie bij Kwintes. Ik kon mijn baan als ICT-er inruilen voor een baan die veel beter bij me past.”

Mensen een opstap bieden

“Het begon zo’n 9 jaar geleden met een idee van een regiomanager van Kwintes. Om een fietsen winkel werkplaats op te zetten waarbij de fiets het hulpmiddelen is voor kwetsbare mensen. We begonnen klein in Almere en zijn inmiddels uitgegroeid tot een goed lopende fietsenwinkel, genaamd Fiets en Meer. We zetten in op kwaliteit en kwantiteit als het gaat om de fietsen, maar uiteindelijk gaat het om mensen een opstap bieden in de maatschappij. Inmiddels werk ik als werkbegeleider met 16 cliënten. We repareren en onderhouden honderden fietsen per jaar. Daarnaast leveren we opgeknapte tweedehands fietsen aan stichtingen, particulieren en nieuwe fietsen aan Kwintes. De cliënt en klant staan centraal. In ben zo trots als ik zie hoe cliënten op een middag om 5 uur nog even vier fietsen van klanten repareren. Het loopt als een geoliede machine. Aan het eind van de dag is iedereen voldaan en blij. Daar doe je het voor.“

“Als ik mensen zie opfleuren, kan mijn dag niet meer stuk.”

Iemand in zijn waarde laten

“De cliënten die ik begeleid, noem ik liever deelnemers. Sommige deelnemers werken voor een korte periode bij Fiets en Meer, anderen voor langere periode bijvoorbeeld in een leerwerkplek. Het gaat er uiteindelijk om dat mensen weer sociaal bezig zijn en doen waar ze zich prettig bij voelen. Bij een intake kijk ik niet naar wat iemand in zijn rugzak heeft, maar naar wat iemand nodig heeft om zich weer prettig te voelen. We stellen samen doelen en plannen op.  Belangrijk is dat je iemand in zijn waarde laat en niet boven de mens staat maar naast, je je kunt inleven in de ander en mensen kunt begrijpen.”

Een organisatie die achter je staat

“Ik werk met heel veel plezier bij Kwintes. Kwintes heeft me de ruimte en het vertrouwen gegeven om mezelf te ontwikkelen tot de werkbegeleider die ik nu ben. Ze hebben gezien dat ik in een sociaal beroep het beste tot mijn recht kom . Voor mij is het uniek om te werken voor een organisatie die achter je staat. Ik zie nog zoveel kansen en mooie projecten, zolang ik er zelf plezier in heb wil ik liefst zolang mogelijk een bijdrage leveren aan Kwintes.

Kwintes ziet meer in mensen. En jij?

Bekijk onze vacatures