Spring naar content

Het verhaal van Nirvana (stagiaire)

Nirvana, 23 jaar, loopt stage als ambulant persoonlijk begeleider bij Kwintes.

“Collega’s houden rekening met mij en betrekken mij bij alles.”

“Ik loop nu drie maanden stage bij Kwintes in Lelystad als ambulant persoonlijk begeleider in het team jongvolwassenen. Na een lange zoektocht naar welke opleiding bij me past, volg ik nu Maatschappelijk Werk en Dienstverlening. Ik geloof dat ik nu wel op mijn plek ben.”

Ervaring met stagiairs
“Via een tip van vrienden kwam ik op de site van Kwintes. Daar zag ik dat Kwintes veel stagevacatures op de site had staan. Ik nam aan dat ze dan veel ervaring met stages zouden hebben.

Nu ik hier stage loop ervaar ik dat ook zo. Collega’s houden rekening met mij en betrekken mij bij alles. Iedereen bekommert zich om mij. Ook vind ik de training voor stagiairs en de bijeenkomsten die worden georganiseerd fijn.”

Elke dag anders
“Als stagiair persoonlijk begeleider leer ik hoe je de zorg rondom een cliënt kan coördineren. Soms ben ik aanwezig bij een intakegesprek. In dat gesprek wordt de ondersteuningsvraag helder. Het maken van het begeleidingsplan vind ik het leukste om te doen. Je doet dan grondig persoonlijk onderzoek. Dat vind ik heel interessant. Aan het einde van de begeleiding wordt het hele begeleidingsproces geëvalueerd. Dat ga ik allemaal nog leren. Ik voel me trots als ik met iemand iets kleins bereik. Maar ik kijk ernaar uit om uiteindelijk iemand echt te zien groeien. Mijn werk is elke dag anders. Dat vind ik ook juist leuk. Ik ga er met veel plezier naar toe elke dag.”

Zelf beslissen
“Bij Kwintes wordt gekeken naar wat mogelijk is. Kwintes helpt mensen echt. De zelfstandige teams mogen veel zelf beslissen en invullen zoals dat past bij het team. Dat is soms een zoektocht, maar mijn collega’s zijn aanpakkers en krijgen het meestal voor elkaar. Dat vind ik wel echt knap!

Standaard eigenschappen om bij Kwintes te kunnen werken zijn er denk ik niet. Iedereen is verschillend en heeft een eigen begeleidingsstijl. Elke cliënt heeft daarin ook een voorkeur. Soms past het ene beter bij je dan het andere.”

 Leren en ervaring opdoen
“In mijn stage wil ik graag leren regie te houden in een gesprek. Ik wil uitiendelijk zelfverzekerd een gesprek kunnen voeren. Ook wil ik leren de balans te vinden tussen overnemen en clienten het zelf laten doen. Uiteindelijk wil ik dit werk doen bij een organisatie zoals Kwintes. Maar als ik mijn diploma heb, wil ik eerst ervaring opdoen als woonbegeleider.”