Spring naar content

Weblog – de dienst van Ciska

Een dienst van een Pedagogisch Hulpverleenster bij de Vrouwenopvang

Door Ciska

Bij de Vrouwen Opvang Midden Holland (VMOH) hebben we een hecht team. Omdat er op de locatie veel gebeurt, houden we elkaar op de hoogte door middel van appjes en mails. Voordat ik naar mijn werk ga, check ik snel mijn werktelefoon. Er komt een mailtje voorbij van mijn collega die deze week bereikbaarheidsdienst heeft. Gisteravond laat heeft zij een crisisplaatsing van een vrouw en haar drie kinderen gedaan. Na contact en overleg met de politie zijn zij geplaatst in de opvang waar ik werk. Gelukkig was er nog een kamer vrij. Soms is dat niet het geval, dan moeten we kijken of er nog een crisisplek is bij een andere locatie van Kwintes. Ik neem mezelf voor om straks eerst maar even bij deze nieuwe dame en haar kinderen langs te gaan. Dan stop ik mijn telefoon in mijn jaszak en stap op mijn fiets naar de opvang.

Tijdens een dienst begeleid ik verschillende vrouwen en kinderen . Lees hier onder vier casussen van tijdens mijn werkdag.

Het verhaal van Eva

Ik fiets het terrein van de opvang binnen. Terwijl ik mijn fiets op slot zet, zie ik Eva op het bankje voor de opvang roken. Ze is duidelijk gestrest. Zodra ze mij ziet steekt ze van wal.
… Lees verder over het verhaal van Eva

Het verhaal van Sonia

Als ik even later de opvang binnen loop zie ik de nieuwe vrouw met haar drie kinderen wat onwennig aan de ontbijttafel zitten. Een van de dochters rent meteen op mij af. Ik ga bij de hen zitten en stel me voor aan moeder Sonia.
… Lees verder over het verhaal van Sonia

Samen Sterker

Na mijn gesprek met Sonia ga ik naar de ruimte waar wij met de kinderen werken. Mijn collega is al bezig om alles klaar te zetten voor de groep Samen Sterker. Dit is een preventiegroep voor kinderen die getuige zijn geweest van huiselijk geweld. Deze is opgedeeld in vier leeftijdscategorieën. Er is een groep voor kinderen van 1,5 tot 3 jaar en een groep voor kinderen van 4 tot 7 jaar. Deze kinderen komen samen met hun moeder. Dan is er nog een groep voor kinderen van 8 tot 12 jaar en een groep voor kinderen van 12 jaar en ouder.

Ook de vaders willen we graag betrekken bij het proces van Samen Sterker. Mannen en vrouwen gaan heel anders om met de problematiek, en dat vraagt dan ook om een andere aanpak. Met de vaders maken we dan ook vaak individuele afspraken. Een groep met vaders starten is lastig, omdat zij vaak niet komen. Op deze manier krijgen zij wel de informatie. Ook helpt het hen soms om de stap te maken naar hulpverlening voor zichzelf.

Samen Sterker – Groep 4-7 jaar

Vandaag beginnen we met de groep voor kinderen van 4-7 jaar. In deze groep zitten kinderen die met hun moeder die in de opvang wonen.
… Lees verder over de preventiegroep Samen Sterker (4-7 jaar)

Samen Sterker – Groep 12 jaar en ouder

Aan het einde van de middag, nadat de scholen uit zijn, start de volgende groep van Samen Sterker. Noah, Younes en Maria komen om de beurt binnen.
… Lees meer over de preventiegroep Samen Sterker (12+ jaar)

Als ik aan het einde van de dag naar buiten wil gaan, loop ik langs de woonkamer. Als Muhammed me ziet rent hij naar me toe en pakt mijn hand. ‘Kom,’ zegt hij, ‘kom mama kijken.’ Aan mijn hand trekt hij me naar de keuken toe. Zijn moeder haalt net een grote groenteschotel uit de oven. ‘Wil je mee-eten?’ vraagt ze. Muhammed rent naar de tafel en schuift alvast een extra stoel aan. Ik wil eigenlijk naar huis, maar als ik zie hoe hij me hoopvol aankijkt kan ik geen nee meer zeggen. ‘Een klein beetje dan, mijn kinderen wachten thuis op mij.’ Muhammed glundert en zijn moeder zet een extra bord op tafel. Terwijl ze opschept, laat Muhammed me alle tekeningen laat zien die hij die dag op school heeft gemaakt. We hangen er een paar op het prikbord in de gang en dan ga ik naar huis. Muhammed zwaait naar me als ik de deur uitloop. Ik zwaai terug. ‘Tot morgen!’