Spring naar content

Weblog – de dienst van Renske

Een nachtdienst van een Wakende Wacht bij Kwintes

Door Renske

Sinds een jaar werk ik als Wakende Wacht bij Kwintes. Zelf noem ik het liever een nachtdienst. Het is namelijk niet zo dat ik ’s nachts alleen wakker ben en wacht. Er gebeurt genoeg! Vaak krijg ik de vraag of ik me niet verveel. Of dat ik het contact met cliënten mis. Daarom neem ik je in dit stuk met mij mee tijdens mijn dienst, voor een globaal beeld van mijn werk.

Ik werk ’s nachts op twee beschermde woonvormen en grijp in bij calamiteiten. Op de locatie Paradijs worden cliënten met verschillende psychische kwetsbaarheden en leeftijden begeleid. De andere is een Locus-locatie, waar jongeren wonen. Die zijn ’s nachts vaak nog in de weer.

Afspraken voor de nacht

Mijn dienst begint met een overdracht van mijn collega’s op de twee locaties. We bespreken bijzonderheden en punten waarop ik als nachtdienst kan bijdragen aan de begeleiding van de cliënten. Zo hoor ik dat bewoner J. niet lekker in zijn vel zit. Hij heeft last van herbelevingen van trauma’s. Omdat hij een stressvolle week heeft gehad, komen die meer naar boven. Mijn collega heeft met hem afgesproken dat ik hem straks nog even bij hem langs ga. Dan kunnen we samen kijken hoe hij de nacht door kan komen. Ook weet ik dat er een andere cliënt is die vannacht mijn aandacht nodig heeft. Ze heeft last van sombere stemmingen. Ze ziet op tegen de nacht, omdat ze het moeilijk vindt haar negatieve gedachten te parkeren. Ik besluit ook haar even te bellen. Soms kunnen een simpel luisterend oor en goede afspraken voor de nacht al veel voor iemand betekenen.
Na de overdracht loop ik een eerste ronde over de locaties. Bij Paradijs begroeten de bewoners mij enthousiast. We maken een praatje over de leuke dingen die ze hebben beleefd en ik vraag naar wat hen bezig houdt. Dan wens ik ze een goede nacht. Als er iets is, weten ze dat ze kunnen bellen of waar ze mij kunnen vinden. Ik ruim de gezamenlijke ruimtes op en zet de vaatwasser aan. Dan klop ik nog even aan bij J. en vraag hem hoe het gaat. Gelukkig weet hij zelf goed wat hij moet doen tegen de herbelevingen. Hij heeft een signaleringsplan, die we samen doorlopen. Daarna praten we nog even over koetjes en kalfjes, om zijn gedachten op een ander onderwerp te brengen.

Wil jij werken als Wakende Wacht bij Kwintes?

Op zoek naar een afwisselende bijbaan tijdens jouw studie of werk doen dat je makkelijk kunt combineren?

Word Wakende Wacht bij Kwintes

Politieke discussies

Rond middernacht loop ik naar de Locus-locatie. Een aantal jongeren is nog wakker. Op het moment dat ik binnen loop is er een flinke politieke discussie gaande. Ik ga er bij staan en luister naar de verschillende standpunten. Iedereen doet zijn best de eigen mening te onderbouwen en anderen te overtuigen van zijn visie. De jongeren bespreken op welke partij zij stemmen tijdens verkiezingen. Waar de een linkse ideeën heeft, is de ander weer heel rechts. Ook bespreken ze de Wajong uitkering en hoe veel zij daarnaast mogen verdienen. Het is leuk om te zien hoe bevlogen de jongeren zijn in hun verhaal. Met dat compliment op zak verzoek ik ze om nu toch echt richting hun appartement te gaan en proberen te slapen.

Als de jongeren schoorvoetend naar boven vertrekken, installeer ik me op het kantoor van de locatie. Tijd om de rapportages bij de lezen en mijn mail door te worstelen. Ik doe een e-learning waar ik al een tijd niet aan toe was gekomen. Tenslotte zie ik de kans om wat dingen af te ronden waar de avonddienst niet meer aan toe is gekomen.

Gewoon thuis

Ik loop een ronde en zie dat het op beide locaties rustig is. Dat geeft altijd een voldaan gevoel. Twee keer word ik gebeld door een cliënt die vanuit Kwintes wordt begeleid in het project Gewoon Thuis. De eerste cliënt kan ik geruststellen met een kort praatje. Met de andere gaat het even niet zo lekker. B. vertelt me dat ze die dag een heftige discussie had op haar werk. Ze heeft het gevoel dat ze niks waard is en de wereld tegen haar is. Ik laat haar uitpraten en probeer haar van deze negatieve gedachten af te leiden. Samen kijken we naar wat nodig is om de nacht door te komen. Hierbij maken we een concreet stappenplan. B. gaat thee zetten en dan mediteren. Vervolgens gaat ze muziek luisteren in bed en proberen te slapen. Als dat niet lukt, dan kan ze mij weer bellen.

Tijd om op te staan

Dan is het alweer 6:00. Tijd om de eerste cliënten te wekken en te motiveren voor hun werk. Sommigen vertrekken uit zichzelf. Ze zwaaien vrolijk naar mij als ze de deur uit lopen. Vooral op de Locus-locatie hebben de jongeren veel moeite om uit bed te komen. Ze vinden de ochtend het vervelendste wat er is. Liever starten zij hun dag wanneer de middag al is begonnen. Met een directe aanpak en een flinke dosis humor weet ik ze meestal hun bed uit te krijgen. Zo steek ik mijn hoofd om de hoek bij F., die een groot fan van Ajax is. ‘Heb je gehoord dat de Arena in brand staat?’ vraag ik nonchalant. Meteen staat hij naast zijn bed.

De telefoon rinkelt. Aan de andere kant van de lijn vertelt B., de cliënt die mij vannacht vanuit Gewoon Thuis belde, dat ons gesprek heeft geholpen. Ze vertrekt nu zonder problemen naar haar werk. Het is half 8 en ik rapporteer de laatste punten. Dan is het tijd voor de overdracht. Voor mijn collega’s het begin van de werkdag, ik ga mijn bed maar eens opzoeken. Tijd om een paar uur te slapen. Want vannacht mag ik weer werken.