Spring naar content

Weblog – Voor vrijwilligerswerk moet je een beetje egoïstisch zijn

Door Willmar

Van al het werk dat je kunt doen, levert vrijwilligerswerk veruit de beste beloning op. Het wordt betaald met voldoening en dankbaarheid. Beiden zijn niet aftrekbaar van de belasting. Sterker nog, het hoeft niet eens opgegeven te worden en het is oneindig op voorraad. Zeker bij de plek waar ik op deze manier mijn salaris ontvang. Voor mij is het dé plek geworden om mijn rem te vinden als de wereld weer iets te snel gaat en ik nog probeer in te halen.

Om vrijwilligerswerk te doen, moet je een beetje egoïstisch zijn. Dat klinkt gek, maar het gaat uitstekend samen. Uit eigen ervaring weet ik hoe goed het voelt om veel te geven en er nog meer voor terug te krijgen. Want dat gebeurt als je vrijwilligerswerk doet. Deze tekst is misschien zo zoet dat het pijn doet aan je tanden, maar soms is de waarheid zoet. Wie verwacht dat nog in 2019? Doe er je voordeel mee. Zorg ontzettend goed voor een ander en je ego wordt zelfs allergisch van al dat strelen.

Maar zonder gekheid, de zorg kan niet bestaan zonder vrijwilligers. Instellingen weten daar alles van. Dag en nacht zijn mensen in touw om belangeloos een ander te helpen. Mensen die roepen dat de maatschappij verruwt en cynisch wordt, hebben een stoorzender aanstaan. Negativiteit is groot in het nieuws. Ik denk dat dat komt omdat positiviteit nog steeds lekker alledaags is en vooral in kleine dingen zit. Daar zet je geen camera op, maar hopelijk wel je ogen. Kwintes heeft gelukkig  vrijwilligers die kijken. Zij zien en luisteren, praten en houden hun mond, zitten naast degenen die hen nodig hebben en draaien net zolang aan de knop tot de zender niet meer stoort.  En we hebben er altijd meer nodig omdat er zo veel te doen is.

De ene komt een uurtje, de ander een hele dag. Het maakt allemaal niet uit. Egoïsme heeft maling aan tijd. Zij zorgen ervoor dat er een prachtige instelling bestaat waarbij de deelnemers van de activiteiten de vrijwilligers nodig hebben en de vrijwilligers de deelnemers. Het is een samenspel. Regelmatig hoor ik mensen die zich afvragen of het wat voor hen is en of het  in hun drukke bestaan past. Dat kan ik niet voor ze bepalen. Ik kan alleen laten zien hoe het mijn bestaan heeft veranderd en dat nog steeds doet. Want al die mooie mensen die ik kan helpen,  maken mijn leven een stuk rijker.

Natuurlijk is een betaalde baan nodig voor het levensonderhoud en draagt het bij aan geluk. Maar vrijwilligerswerk is dé kers op een taart die je kunt blijven aansnijden.

 

Wil jij ook bij Kwintes werken?

Bekijk hier onze vacatures