Ondersteuning door Kwintes
Een van de vormen van ondersteuning die Kwintes biedt is beschermd wonen. En voor mensen met langdurige meervoudige problemen is er beschermd wonen plus (BW+). Beschermd wonen is er voor mensen vanaf 18 jaar, die niet zelfstandig kunnen wonen, zichzelf verwaarlozen, eenzaam zijn en een risico vormen voor eigen veiligheid of welzijn. Met beschermd wonen krijgen ze passende ondersteuning. De beschermde woonlocaties van Kwintes verlenen een veilige woonomgeving met 24-uurs aanwezigheid van begeleiding. Hier bieden we herstelgerichte ondersteuning, aansluitend op de behoefte en blijft iedereen goed in beeld. Daardoor is tijdig interveniëren mogelijk bij oplopende spanning/ontregeling en ontstaat een ‘holding environment’, een veilig leef- én leerklimaat.
BW+
De BW+ in Oosterwold is een woonzorglocatie voor mensen met langdurige meervoudige problemen. Het gaat vaak om volwassenen met psychiatrische problematiek en/of persoonlijkheids- en gedragsstoornissen in combinatie met een ernstige verslaving. Deze mensen hebben extra begeleiding en bescherming nodig, gericht op stabilisatie en activering.
Het gaat hier dus om beschermd wonen met een 24/7 structuur en begeleiding en/of beveiliging in directe nabijheid. De BW+ locatie wordt samen met Leger des Heils geëxploiteerd, biedt plek aan in totaal 36 cliënten, waarvan 6 logeerplekken en onderscheidt zich van andere voorzieningen door middel van een outreachend kernteam; een team dat ook aandacht heeft voor mogelijke overlast in de omgeving en de stad met aanvulling van Politie/Boa, GGZ en verslavingszorg.
Vooral een prikkelarme omgeving is voor de bewoners van belang en daarom is er veel ruimte op de woonlocatie met veel vrijheid en ruimte om je eigen ding te doen. Doordat we op deze locatie dagbesteding op eigen terrein kunnen aanbieden, creëren we een voorziening waar de cliënt in al zijn behoeftes voorzien wordt waardoor hij het terrein nauwelijks af hoeft.
Samenwerking
Kwintes wil voor haar cliënten een veilige en beschermde omgeving creëren. Dat kunnen we natuurlijk niet zonder een goede relatie met de omgeving. Die is voor zowel de mensen in de omgeving, de bewoners en ons als organisatie heel belangrijk. We streven er dan ook naar om goede buren te zijn en om samen, in alle transparantie met de omgeving en betrokken partijen, zorg te dragen voor een plezierige woonomgeving voor iedereen.
In de wijken waarin wij een BW of BW+ hebben, zetten onze medewerkers in op meer begrip voor mensen met een psychische kwetsbaarheid. Prettig contact met je buren levert een belangrijke bijdrage aan herstel. Sommige omwonenden en ondernemers in de buurt vrezen overlast of onveiligheid. Daarom hebben we voor iedere BW of BW+ locatie een buurtbeheergroep waarin buurtbewoners, ondernemers en begeleiders met elkaar afstemmen. Tijdens deze bijeenkomsten luisteren we, beantwoorden we vragen en maken we afspraken met elkaar. De locatie houdt periodiek én proactief contact met omwonenden en komt in actie mocht er een incident plaatsvinden.
We werken aan stabilisatie en herstel voor onze cliënten. Dat doen we niet alleen. We zetten ons hier in Oosterwold voor in samen met onze partners Leger des Heils, woningbouwcorporatie GoedeStede en gemeente Almere. We onderhouden een nauwe samenwerking met onze lokale welzijnspartners.
Meer informatie
Kwintes Beschermd Wonen: Beschermd wonen met persoonlijke begeleiding | Kwintes
Meer Informatie Leger des Heils: Over het reilen en zeilen binnen een BW+
Informatie Gemeente Almere: Beschermd Wonen Plus | Almere
Meest gestelde vragen:
- Passen bewoners van een BW+ niet beter op een locatie helemaal ver achteraf, waar geen omwonenden zijn?
Bewoners die in aanmerking komen voor een BW+ hebben behoefte aan een prikkelarme omgeving, maar zeker niet een totaal geïsoleerde omgeving. Leger des Heils en Kwintes hebben verschillende prikkelarme locaties. Met de bewoner zoeken we welke locatie geschikt is. - Mag je drugs gebruiken in een BW+?
Middelengebruik in een BW+ is toegestaan, maar alleen op de eigen kamer. - Gaan mensen niet meer gebruiken als ze dat onbeperkt kunnen doen?
De ervaring leert dat mensen juist minder gaan gebruiken als ze in een beschermde woonvoorziening wonen. Doordat de stress van het op straat wonen en in de drukte van de stad wegvalt en het gebruik gereguleerd is toegestaan vermindert de drang om te scoren. - Moet ik bang zijn voor dealers in mijn wijk?
Bewoners zorgen zelf voor hun middelen en mogen niet in de directe omgeving van de BW+ contact hebben met hun dealers. Wanneer er toch overlast wordt ervaren zal er worden ingegrepen. - Wat is de rol van de politie bij een BW+?
Het contact met de wijkagent en handhaving is van groot belang, deze zullen dan ook met enige regelmaat op locatie te vinden zijn. Zodat zij de bewoners leren kennen en kennis hebben van de problematieken die spelen. Als de bewoners elders in de stad overlast geven, dan worden ze hierop aangesproken. - Wat doet het personeel in een BW+?
De BW+ heeft een professioneel team met diverse functies in coaching en begeleiding. Allemaal hebben ze een eigen rol in het begeleiden van de bewoners. Samen met de bewoner werken ze aan diens zorgplan. Ook onderhouden zij de contacten met ‘buiten’: de politie, de buurt(beheergroep), ketenpartners en collega-zorgverleners. - Wat is een zorgplan?
In het zorgplan staat vermeld waar de bewoner aan wil werken, welke doelen hij wil bereiken op de verschillende levensterreinen. De bewoner heeft daarin zelf de regie en wordt daarin begeleid door de persoonlijk begeleider. Het kan zijn dat een bewoner wil afkicken of wil minderen met alcohol, een schuldhulptraject wil starten of het contact met familie herstellen. Elke stap is er een en als het vandaag niet is gelukt, proberen we het morgen gewoon weer. - Zitten bewoners de hele dag op hun kamer?
Dat hangt af van hun problematiek. In het algemeen wordt er gezamenlijk gegeten en zoeken bewoners elkaar op in de gezamenlijke woonkamer. Ook worden er onder leiding van een activeringscoach ingezet om bewoner te motiveren om diverse activiteiten te ondernemen zoals samen muziek of kunst maken, sporten of werken in de tuin. Voor de ene bewoner is dagelijks uit bed komen een hele prestatie, anderen doen drie of vier dagdelen per week dagbesteding. We zien op andere BW+-plekken dat een dagbestedingsplek op locatie bijdraagt aan het uitstellen van middelengebruik doordat bewoners worden afgeleid. Dit zorgt in sommige gevallen voor meerdere uren uitstel en uiteindelijk vermindering en soms zelfs (tijdelijk) stoppen van middelengebruik. De zingeving die een bewoner ervaart in de eigen omgeving is groot. - Kan ik meedenken over de invulling van de BW+ in de wijk?
Om goed samen te leven en eventuele problemen op te lossen wordt er voor de BW+ een beheergroep in het leven geroepen. In de beheergroep zoeken we samen naar oplossingen. De beheergroep brengt gevraagd en ongevraagd advies uit aan de gemeente, Kwintes en het Leger des Heils. Aan de beheergroep nemen vaste vertegenwoordigers deel die een direct belang hebben bij de BW+. Het gaat dan om omwonenden, bedrijven, politie, handhaving, de gemeente Almere, Kwintes en het Leger des Heils.
Voorafgaand aan de opening van de BW+ wordt al gestart met de beheergroep. In de aanloopperiode adviseert de beheergroep over de inrichting van de ruimte rond de BW+ en de opstelling van het veiligheidsplan. Zodra we gaan starten met de vorming van een beheergroep zullen we dat ook hier vermelden.