Gewoon Thuis

Gewoon Thuis is een nieuwe vorm van ondersteuning, waarbij je zo veel mogelijk zelfstandig thuis woont. Je krijgt intensieve begeleiding. Uniek aan Gewoon Thuis is dat je op ieder moment van de dag, avond, nacht en weekend contact op kunt nemen met je begeleider. Als het nodig is, komt er iemand langs. Zo is Gewoon Thuis een alternatief voor beschermd wonen.

Waarom Gewoon Thuis?

Met Gewoon Thuis krijg je de kans om je (verder) te ontwikkelen in je eigen omgeving met 24/7 ondersteuning. Je gaat zelfstandig wonen in de wijk en kan altijd terugvallen op het team begeleiders van Gewoon Thuis. Het helpt om te weten dat er altijd iemand bereikbaar is die ook langs kan komen als het nodig is. Dit geeft vertrouwen om dingen zelf te proberen, en voorkomt vaak dat moeilijke momenten een crisis worden.

Bij Gewoon Thuis beheer je zelf je eigen voordeur. Dat geeft meer regie over je eigen leven, draagt bij aan persoonlijk herstel en helpt je op eigen kracht terug te komen in de maatschappij.

Voor wie?

Gewoon Thuis is er voor mensen met psychiatrische en psychosociale kwetsbaarheden die begeleiding nodig hebben om zelfstandig in de wijk te wonen. Het is een volgende stap naar zelfstandigheid voor mensen die beschermd wonen. Ook is het een alternatief voor mensen die op de wachtlijst staan voor beschermd wonen. Begeleiding is gericht op het creëren van een veilige en structurerende omgeving thuis.

Belangrijke competenties om zelfstandig te kunnen wonen zijn dat iemand voor zichzelf en zijn leefomgeving kan zorgen en dat er contacten (mogelijk) zijn. Daarnaast mag er geen sprake van agressie zijn en heeft iemand geen directe aanwezigheid nodig van de begeleiding. Soms lijken er in praktijk bezwaren te zijn. Vaak zijn hiervoor oplossingen te vinden, zodat iemand toch zelfstandig kan wonen. We denken graag mee over de mogelijkheden.

Hieronder lees je waar Gewoon Thuis allemaal uit bestaat. Per gemeente is de zorg anders geregeld. Kwintes werkt in elke gemeente samen met zorgpartners en buurtnetwerken om jou de beste zorg te bieden.

Wat biedt Gewoon Thuis?

Stap 1

Begeleiding

Je kan dagelijkse ondersteuning krijgen van een team begeleiders op het gebied van wonen, netwerk, daginvulling en financiën. Gewoon Thuis biedt 24/7 begeleiding. Op ieder moment van de dag, avond, nacht en weekend kan je contact opnemen met een begeleider. Als het nodig is, komt er iemand langs.

Stap 2

Logeren bij terugval

Als het even niet mogelijk of wenselijk is dat iemand thuis verblijft, wordt een logeerplek geregeld waar iemand voor korte tijd tot rust kan komen.

Stap 3

Hulp op afstand

Naast persoonlijk contact wordt er ook gebruik gemaakt van hulp op afstand, bijvoorbeeld door (beeld)bellen.

Stap 4

Netwerk en herstel

Begeleiding is erop gericht om het sociale netwerk te versterken en verbinding te maken met de wijk. Ook bieden we verschillende herstelactiviteiten aan.

Stap 5

Werk en Leren

Het begeleiden naar een invulling van je dag draagt bij aan je herstel. Dit kan door naar een inloop te gaan, activiteiten te volgen of begeleiding naar (vrijwilligers)werk te krijgen.  

Ervaringsverhalen

Jedidjah: ‘Direct een luisterend oor geeft mij rust.’

Jedidjah krijgt sinds februari 2020 zorg van Kwintes. Dankzij deze zorg, wat Gewoon Thuis genoemd wordt, kan zij thuis blijven…

Renske: ‘door Gewoon Thuis ondersteun ik mensen in hun eigen omgeving.’

“In Woerden is in september Beschermd Thuis gestart. Hierbij wonen mensen zo veel mogelijk zelfstandig in de wijk en krijgen ze…

Daniel: ‘Niks moet, behalve uitpakken.’

Van een ‘klerezooi’, zoals Daniel (45) zijn oude woonsituatie omschrijft, naar een woning die meer voelt als ‘thuis’. Binnen een…