In de spiegel 

Nog voor zijn moeder een traan laat, drukt zevenjarige Kevin een zakdoekje tegen haar wang aan. Als begeleiders van Kwintes komen weet hij dat hij en zijn broertje naar boven moeten, omdat zijn moeder Phailin (30) gaat praten over het huiselijk geweld dat plaatsvond tussen haar en zijn vader. De Thaise droom die zijn moeder als jong meisje koestert ontwikkelt zich geleidelijk tot een nachtmerrie die in 2021 een hoogtepunt bereikt. Phailin leert in een vreemd land op eigen benen te staan en naar haar behoeften te luisteren. Lees hier hoe ze met hulp van begeleiders zichzelf weer in de spiegel kan aankijken. 

Ondergeschikt 

Thailand kennen we allemaal van de tropische zon, witte stranden en heerlijke curries. Dit paradijs op aarde heeft een keerzijde. Wist je dat Thaise vrouwen geacht worden om in een huwelijk, hoe problematisch deze ook is, te blijven vechten om het gezin bij elkaar te houden? Een ondergeschikte positie blijft lang in stand voor deze vrouwen. Phailin: “Ik ga daarin denk ik verder dan de gemiddelde Thaise vrouw. Ik heb nooit de politie gebeld voor hulp.”  Ze realiseert zich dat ze in relaties veel op haar moeder lijkt. 

Barstende liefdesbubbel  

Via een datingapp ontmoet Phailin acht jaar geleden “de man van haar dromen”. Als ze elkaar in Thailand zien wordt ze verliefd. Hij doet haar verlangen naar het stichten van een gelukkig gezin en al gauw raakt ze zwanger. Phailin verhuist voor de liefde naar het onbekende Nederland. Tot haar grote verbazing is niet alleen het land vreemd, maar ook haar kersverse echtgenoot laat zes maanden na de bevalling een vreemde kant van zichzelf zien. Phailin: “Hij kon heel erg boos worden om niks. Het verversen van het vieze water in een kinderzwembadje was al reden voor hem om ruzie te maken.” Zijn verbale agressie gaat al gauw over in fysiek geweld.  

Jarenlang houdt het geweld aan, omdat Phailin net als haar eigen moeder het gezin bij elkaar wil houden. De geschiedenis herhaalt zichzelf: uit liefde blijft ze geloven dat het goed komt en uit liefde blijft ze vechten voor haar gezin. De droom spat uiteen als op een dag de politie Phailin redt uit een gewelddadige situatie met haar ex. Hij verdwijnt enkele dagen achter slot en grendel en zij verhuist naar de opvang van Kwintes Team opvang en begeleiding bij huiselijk geweld. 

Einde overdracht 

Bij binnenkomst in de opvang realiseert Phailin zich dat ze er als ouder alleen voor staat. Ze heeft hier in Nederland geen familie om op terug te vallen, maar haar begeleider, Sonja, voelt voor haar als een grote zus. Phailin: “Als ik een probleem heb met instanties, dan vertel ik het aan Sonja en die gaat er dan achteraan. Zij is mijn stem in dit vreemde land.” Naast hulp bij regelzaken laat Sonja haar inzien hoe een systeem werkt en hoe patronen van generatie op generatie binnen een familie overgegeven kunnen worden. Phailin komt tot de realisatie dat ze in relaties andere keuzes moet maken. Ze komt er ook achter wie ze echt is: een goed mens die zichzelf na een lange tijd weer in de spiegel durft aan te kijken. Phailin: “Ik ben blij met wat ik in de spiegel zie. Ik luister naar wat ik nodig heb en wat mij gelukkig maakt. Nu kan ik helder nadenken waardoor ik eerder uit een relatie stap als deze niet gelijkwaardig is.” 

Wegens privacyredenen zijn de namen gefingeerd. 


Delen:

Lees ook deze verhalen

Harry: ‘door trajectbegeleiding besefte ik dat er toch werk voor mij mogelijk is.’

‘Toen mijn vader overleed, werd ik de kostwinner,’ vertelt Harry. ‘Op mijn 14e  stopte ik met school. Ik begon met...

Silvia: ‘Wij maken deze filmpjes voor alle thuiszitters.’

LeerWerkLab in Almere biedt leerwerkplaatsen aan voor arbeidsmatige en niet-arbeidsmatige dagbesteding. Dus een praatje maken, meedoen met creatieve middagen, wandelen...

Christiaan: ‘Ik trek mijn eigen plan!’

Hoeveel tijd maak jij doorgaans vrij voor sociale activiteiten? Na een lange, drukke week op het werk is het soms...