Natasja: ‘Orde in hoofd en huis.’

Stel, je hebt hulp nodig van Kwintes, maar je wilt in jouw eigen woning blijven wonen. Geen probleem! De persoonlijk- en/of woonbegeleider van Kwintes Begeleiding Aan Huis komt regelmatig over de vloer om met jou aan jouw doelen te werken. De hoofddoelen waaraan gewerkt wordt zijn versterking van de draagkracht en een groter gevoel van veiligheid. Bij Natasja (45) slaat deze vorm van hulp aan. Ze voelt zich gehoord waardoor er orde is in haar hoofd en in huis. Ze is nu sterker dan ooit tevoren.

Praten, huilen en schreeuwen

Natasja heeft de afgelopen jaren heel wat te verduren gehad: conflicten op werk, een overlijden van een vriendin en een miskraam. De druppel die de emmer doet overlopen is het verlies van haar steun en toeverlaat, haar vader. Volledig uitgeschakeld ligt ze op de bank als Wout en Maria van Kwintes Begeleiding Aan Huis naar haar verhaal luisteren. Ze leert weer vertrouwen te hebben waardoor ze nu zelfverzekerder in het leven staat.

Herstel van vertrouwen

Natasja heeft in vijf jaar tijd meerdere keren een burn-out gekregen waar ze steeds niet goed van herstelt. Het negeren van haar grenzen loopt als een rode draad door haar leven. Bij de derde burn-out geeft een alerte bedrijfsarts haar de opdracht om zich volledig op herstel te focussen. Zo gezegd, zo gedaan. Door inzet van traumabehandeling verwerkt ze het ziekteverloop van haar vader en biedt Kwintes Begeleiding Aan Huis ondersteuning. Natasja: ‘Mijn hoofd zat vol. Door erover te praten en het eruit te schreeuwen bij Wout en Maria maakte ik mijn hoofd leeg. De combinatie van luisteren, ondersteunen en praktische hulp in huis heeft het vertrouwen in mezelf en anderen hersteld. Dit is iets wat een psycholoog niet heeft kunnen realiseren’.

Waar haar vader vroeger gesprekken met instanties als UWV ter ondersteuning bijwoonde, neemt Wout plaats. Hij helpt haar zichzelf te verwoorden totdat ze het uiteindelijk zelf kan. Natasja: ‘Mijn werkadviseur herkende mij niet meer terug. Drie maanden geleden kwam ik ingezakt binnen en nu loop ik rechtop. Ze moest goed kijken of ik het was’.

Gelukkiger dan ooit tevoren

Nu Natasja emotioneel goed in haar vel zit, haar financiën en dagelijkse zaken weer op orde zijn, is er ruimte om te werken. Ze is maatje van een oudere dame en brengt de koffie rond in het bejaardentehuis. Uit beide activiteiten haalt ze veel voldoening. Wat haar nog gelukkiger maakt is haar baan in de gehandicaptenzorg. Natasja: ‘Van niks doen en thuiszitten, begeleid ik nu 24 uur per week cliënten. Bovendien krijg ik dit jaar de mogelijkheid om de opleiding Helpende Zorg en Welzijn te volgen. Ik ben voldaan moe, omdat ik mijn grenzen beter kan bewaken en emotionele afstand in het werk neem’. Wout en Maria helpen haar eraan te herinneren dat ze niet méér werkt dan haar contracturen. Ook leert ze om emoties van een ander niet haar eigen te maken. Vol zelfvertrouwen en vastberadenheid staat Natasja op de werkvloer.


Delen:

Lees ook deze verhalen

Wat een man kan, kan ik ook!

‘Onbeperkt leefbaar’. Wat roept dit thema van Internationale vrouwendag 2023 bij jou op? Welke statement maak jij wat betreft vrouwen en hun deelname aan de maatschappij vandaag de dag? Jennifer (38) werkt sinds enkele maanden ter ondersteuning van Kwintes team opvang en begeleiding bij huiselijk geweld.

Jedidjah: ‘Direct een luisterend oor geeft mij rust.’

Jedidjah krijgt sinds februari 2020 zorg van Kwintes. Dankzij deze zorg, wat Gewoon Thuis genoemd wordt, kan zij thuis blijven...

Barbera: ‘In pyjama met de nachttrein.’

Midden in de nacht wakker worden met een mes op je keel. Er wordt naar je geschreeuwd: ‘Waar is je...