Kees: ‘Gitaarspelen werkt voor ons beiden therapeutisch.’

Kwintes en vrijwilligersorganisatie Handjehelpen werken samen in een pilot om het ‘Handjehelpen-effect’ te creëren. Dit effect ontstaat bij een juiste match van iemand met een hulpvraag en een maatje. Een maatje dat naast je staat en ervoor zorgt dat je je gezien voelt en weer mee kan doen. Dit maakt het leven mooier. Dankzij de samenwerking tussen Kwintes en Handjehelpen vinden Karel (67) en Kees (70) elkaar. Deze heren zijn een goed voorbeeld van het ‘effect van Handjehelpen’. Lees verder hoe dit tot stand is gekomen.

Een muzikale klik

Een leeg hoofd bereiken de meeste mensen door lichaamsbeweging: wandelen in de natuur, een goede yogasessie etc. Karel doet dit bij voorkeur door te spelen op zijn elektrische gitaar. Muziek maken ontspant hem. Na lange tijd geen snaar aangeraakt te hebben, heeft hij het sinds kort weer in de vingers. Dankzij bemiddeling van Handjehelpen jamt hij er met zijn maatje, Kees, nu weer wekelijks op los.

“Wereldberoemd” in Zeist

Op 14-jarige leeftijd bouwt Karel zijn eerste gitaar van een plankje en wat draad. Deze verruilt hij al gauw voor een echte waarop hij zichzelf op gevoel en gehoor leert spelen. En met groot succes. Enkele jaren later staan hij en zijn bandleden op talloze bruiloften en partijen in Zeist en omstreken de sterren van de hemel te rocken. Dit doet hij jarenlang naast zijn werk als grafisch vormgever.

Door een opeenstapeling van traumatische gebeurtenissen en een stressvolle verhuizing wordt Karel in februari 2021 enkele maanden opgenomen voor behandeling van een depressie. Kwintes begeleiding aan huis biedt na deze opname op alle leefgebieden begeleiding aan: van een schoon huis tot aan daginvulling.

Solistisch samen

Persoonlijk begeleider, Edwin, merkt op dat Karel mooie gitaren in huis heeft staan, maar niet speelt terwijl die behoefte er wel is. Samen zoeken ze een maatje om muziek mee te maken en komen uit bij vrijwilligersorganisatie Handjehelpen. Deze koppelt Karel aan Kees, een fervente amateurgitarist, die in zijn vrije tijd iets wil betekenen voor een ander door middel van muziek. Dit blijkt een succesvolle match te zijn vanwege hun muzikale klik.

Kees: ‘Gitaarspelen werkt voor ons beiden therapeutisch zonder dat we met elkaar hoeven te praten. We bundelen onze creativiteit samen en creëren nieuwe nummers. We doen niet aan zo goed mogelijk bestaande nummers naspelen. Ik pingel wat akkoorden en Karel speelt er een solostuk overheen’. Wat begon als wekelijks een uurtje gitaarspelen is nu uitgegroeid tot een twee uur durende jamsessie. Het is een goede match die zowel voor hulpvrager als vrijwilliger veel betekent. Voorzichtig kijken ze naar de toekomst van hun ‘handjehelpen-effect’. Beide heren sluiten niet uit dat ze ooit een podium pakken om oude tijden te herleven. Kijk hieronder naar een swingende sessie.


Delen:

Lees ook deze verhalen

Adriana: ‘Geloof en begeleider grote steunbronnen.’

Voor iedereen die nog niet toe is aan een baan of vrijwilligerswerk biedt Kwintes in Almere een plek aan waar...

Hennie: ‘Housing first: een plek onder de zon.’

‘Een eigen huis, een plek onder de zon’, is het refrein van een grote jaren ’80-hit van René Froger. De...

Jeffrey: ‘Leer van mijn fouten!’

Wat was jij aan het doen toen je 13 jaar oud was? De studieboeken kaften voor het nieuwe schooljaar? Voor...