Raymond: ‘Geduld is een schone zaak.’

‘Ik boek succes met cliënten, omdat ze zelf spullen weggooien’, aldus persoonlijk begeleider Raymond. Van de 24 cliënten die hij begeleidt, hebben er acht cliënten een verzamelwoede. Dit wordt ook wel ‘hoarding’ genoemd. Er worden spullen in huis gehaald, maar niks weggegooid. In de 15 jaar dat Raymond bij Kwintes werkt, ontwikkelt hij een specialisatie in de begeleiding van de specifieke doelgroep, hoarders. Lees meer over zijn ervaring en aanpak!

Angsten stabiliseren

De één verzamelt toiletrollen om er een surprise mee te maken en de ander verzamelt kranten om te lezen. Er is niks aan de hand zolang dit in de papierbak belandt. Als dit niet het geval is – de wc-rollen en kranten worden opgespaard – kan er sprake zijn van hoarding. In het ergste geval moet het huis ontruimd worden en wordt Raymond ingeschakeld om hoarding te stabiliseren.

In de praktijk ziet hij dat hoarders meer wantrouwen ervaren dan mensen met andere psychiatrische problemen. Er is een onderliggende angst die op elk moment kan zijn ontstaan. Een voorbeeld is de angst om te verhongeren met als gevolg dat iemand hamstert bij scherpe aanbiedingen. Aan Raymond de taak om zijn cliënt uit vrije wil een overvolle koelkast met (bedorven) etenswaren te laten legen.

Latje voor latje

De begeleiding van hoarders vraagt om een gevarieerde bejegening, omdat het een unieke doelgroep betreft. Een aanpak met veel geduld; iets wat de omgeving vaak niet (meer) heeft. Raymond: ‘In de begeleiding van een cliënt die latjes verzamelt om een kast van te maken voor zijn actiefiguren, doe ik het tegenovergestelde van wat zijn moeder doet. In plaats van alles weggooien ga ik het gesprek aan met haar zoon door onder andere te vragen: ‘Van alle latjes die je hebt, welke zou weg kunnen?’. Hiermee creëer ik zelfbewustwording’. In zijn aanpak streeft hij naar samenwerking met het netwerk met als doel behoud van zelfregie bij de cliënt én uit vrije wil spullen sorteren die weg kunnen.

Sorteren

Bijna niemand wordt bij Kwintes aangemeld vanwege hoarding. Op een later moment kan het een aandachtspunt worden in de begeleiding. Raymond leert zijn aanpak bij een cursus over hoarden. Door samen met de cliënt te sorteren wat er kan blijven, wat er misschien weg kan en wat definitief de prullenbak in kan, ontstaat er orde. Per item vertelt de cliënt wat de relevantie is voor het hier en nu. Als deze er niet meer is, kan er uit vrije wil dingen los gelaten worden. De successen in sorteren volgens deze methode maken dat Raymond nog eens 15 jaar binnen Kwintes met deze doelgroep wil werken.


Delen:

Lees ook deze verhalen

Aicha: ‘Geen onwil, maar onmacht.’

Kwintes Leren en Ontwikkelen biedt een breed trainingsaanbod aan voor deskundigheidsbevordering van medewerkers. Sinds kort hoort ‘Omgaan met een (vermoeden...

Chantal: ‘Ik accepteer mijzelf om wie ik ben.’

Zeventig procent van de mensen met een psychische aandoening krijgt te maken met vooroordelen of discriminatie. Dit noemen we stigma...

Wouter: ‘Robot Tessa is een goede geheugensteun voor mij.’

Voorheen moest de moeder van Wouter (45) altijd naar zijn huis komen om hem ‘s ochtends wakker te maken. Dankzij...