Barbera: ‘In pyjama met de nachttrein.’
Midden in de nacht wakker worden met een mes op je keel. Er wordt naar je geschreeuwd: ‘Waar is je bankpasje? Geef nu!’. Dit vreselijke beeld overkwam Barbera. Zij en haar drie jonge kinderen leven jarenlang in een levensgevaarlijke situatie met haar drugsverslaafde man. Totdat ze het tij weet te keren door te vluchten. Met hulp van Kwintes Gezinscoaching durft ze nu beter grenzen te stellen.
Bange uurtjes
De politie is je beste vriend, zeggen ze. In Barbera haar situatie is dat een understatement. ‘Mevrouw, we kunnen niks voor u doen. Doe de deur maar op slot’, zegt de Duitse politie als ze doodsbang belt. Jarenlang leeft ze in Duitsland gevangen in een levensgevaarlijk huwelijk. Op een dag is de maat vol en vlucht ze doodsbang met haar drie jonge kinderen en slechts een klein tasje in het holst van de nacht terug naar Nederland.
Barbera kent geen makkelijk huwelijk met haar man. Hij is verslaafd aan drugs waardoor hij hun vele bange uurtjes bezorgt als hij opeens dingen ziet die er niet zijn. Barbera: ‘Hij gebruikte thuis drugs waar de kinderen bij waren. Onder invloed zag hij bijvoorbeeld slangen door de woonkamer kruipen of een man onder ons bed. Hij heeft mij fysiek en mentaal mishandeld en financieel uitgebuit’. Uit schaamte naar haar familie toe, deelt ze haar leed met niemand.
Één gezin, één plan
Als hij haar op een nacht met de dood bedreigt, is de maat vol. Barbera vlucht direct samen met haar kinderen naar Nederland. Ze zijn slechts gekleed in pyjama als ze de nachttrein instappen. Eenmaal aangekomen en veel juridisch gedoe later, belanden ze op verschillende tijdelijke opvangplekken. Uiteindelijk krijgen ze een woning en intensieve gezinsbegeleiding van Kwintes Gezinscoaching. Vanuit het principe ‘één gezin, één plan’ werkt gezinscoach Pieter samen met haar aan de gezinsdoelen op verschillende levensgebieden. Barbera: ‘Wij wonen hier twee jaar en in het begin moest ik erg wennen. Hoewel mijn man toen niet wist waar we woonden, heb ik elke avond voor het slapen gaan de voordeur gebarricadeerd. Door over mijn problemen te praten, ging ik mij veiliger voelen. Gezinscoaching, een veilige woonplek en traumabehandeling hebben mij goed geholpen. Praat dus als je in de problemen zit! Kom voor jezelf op. Ik kan mensen nu weer vertrouwen, want anders had ik dit interview niet kunnen geven’.
Nieuwe dynamiek
Het contact met de vader van de kinderen is nu enigszins herstelt. Hij krijgt ruimte om zijn vaderrol op te pakken terwijl Barbera steeds bij zichzelf checkt of het goed aanvoelt. Ze durft nu beter grenzen te stellen waardoor de dynamiek tussen haar en haar man verandert. Barbera: ‘Door te benoemen wat bij mij wel kan en wat niet, toont hij mij respect. Ik heb nu meer zelfvertrouwen dan ooit tevoren’. Ze kijkt uit naar de toekomst waarin deze mensenmens als professional iets voor een ander wil betekenen.
Barbera is wegens privacy redenen een gefingeerde naam.