Erna: ‘First place, then train.’

Het is dit jaar exact 20 jaar geleden dat de methodiek Individuele Plaatsing en Steun (IPS) voor begeleiding naar werk naar Nederland is gekomen. Hoog tijd om ervaringen en kennis te delen met professionals, deelnemers en andere betrokkenen tijdens een groots event. Op 14 april werd de eerste landelijke IPS-dag gehouden met als thema IPS In Beweging. Kwintes collega’s Erna en Marit presenteerden samen met drie IPS-deelnemers mooie en ook moeizame momenten tijdens de workshop ‘Ervaringsverhalen van deelnemers van IPS-trajecten’. Aan Erna en Marit de vraag hoe zij IPS binnen Kwintes in beweging houden.

Werken om te herstellen

Waarvoor ga jij dagelijks naar jouw werk toe? Om de rekeningen te betalen, maar ook voor de sociale contacten en persoonlijke waardering. Voor mensen met een ernstige psychische aandoening is het niet makkelijk om een baan te krijgen en te behouden. Individuele Plaatsing en Steun (IPS) is dé methodiek die zorg, re-integratie- en jobcoachactiviteiten combineert. Het gaat uit van het principe ‘first place, then train’ (eerst passend werk vinden en daarna trainen op de werkvloer). Door de jaren heen blijkt dat het goede resultaten behaalt waardoor het opgenomen is als ‘aanbevolen interventie’ in verschillende multidisciplinaire richtlijnen en zorgstandaarden.

De ‘I’ van ‘Individueel’

Binnen Kwintes werken Erna en Marit als IPS-trajectbegeleiders. Tijdens de Eerste Landelijke IPS-dag zijn zij tijdens een workshop in gesprek met drie IPS-deelnemers over hun traject.

Deelnemer Ronald is na meerdere zware depressies teruggekeerd binnen het onderwijs waar hij nu met plezier werkt. ‘De ‘I’ van IPS vind ik bijzonder kenmerkend. Erna maakte het ‘Individueel’ door maatwerk te leveren waardoor er makkelijker deuren open gingen. Ik had minder met bureaucratie te maken’, aldus Ronald.

Rob start op z’n 60e een sociale opleiding na herstel van een zware depressie. Hij wil met zijn levenservaring en studie iets voor een ander betekenen tijdens zijn stage bij GGZ. Rob: ‘Typerend voor het IPS-traject is Erna haar betrokkenheid. Door te vragen ‘Kan ik je ergens mee helpen?’, ondersteunt ze mij goed’.

De derde deelnemer is Michelle die kampt met PTSS en depressie. Sinds kort werkt ze als ervaringsdeskundige binnen Kwintes. Zij kijkt terug op een waardevol traject waarin haar tijd en ruimte werd gegeven. Begeleider Marit weet haar onuitgesproken hulpvragen goed op te pikken.

Bewegingsruimte

Erna en Marit laten door deelname aan deze workshop zien dat zij in beweging zijn. Óók fysiek. Ze vinden hun weg naar (nieuwe) deelnemers, werkgevers, netwerkcontacten etc. om mogelijkheden te creëren. Marit: ‘Ieder traject vraagt van ons om buiten de gebaande paden te denken en te handelen. We komen letterlijk in beweging door per fiets of auto naar potentiële werkgevers toe te reizen en dagen onze deelnemers uit om hetzelfde te doen’.

Voor de toekomst denken ze dat de bewegingsruimte om te netwerken en (met deelnemers) meedoen aan soortgelijke workshops, belangrijk is om te behouden. ‘Want ook al is IPS op de kaart gezet, we zijn er nog niet! De resultaten lijken hier in Nederland (in vergelijking met bijvoorbeeld Amerika) achter te blijven door een goed sociaal stelsel waardoor werken minder noodzakelijk is. Er ontbreekt een financiële prikkel’, aldus Erna. Vol frisse moed en nieuwe ideeën gaan de collega’s na deze dag verder met het uitbouwen van IPS-mogelijkheden voor de mensen die het nodig hebben.


Delen:

Lees ook deze verhalen

Marco: ‘Zwemmen of verzuipen.’

In gevangenschap leven en tegelijk werken aan je toekomst. Voor Marco is dit ruim tien jaar lang de realiteit geweest...

Mariska: ‘Open en eerlijk.’

Hij richt de loop van zijn pistool op haar voorhoofd. Haar adem stokt, haar lichaam verstijft. ‘Het is nu echt...

Renske: ‘door Gewoon Thuis ondersteun ik mensen in hun eigen omgeving.’

“In Woerden is in september Beschermd Thuis gestart. Hierbij wonen mensen zo veel mogelijk zelfstandig in de wijk en krijgen ze...