Jan Paul: ‘Slapen met het licht uit.’

‘Tuurlijk heb ik een inschattingsfoutje gemaakt. Ik had beter moeten weten. Maar het kan iedereen overkomen dat je geen grip meer hebt op je leven. Kwintes helpt je om te herstellen.’ Jan Paul (67) heeft het voor elkaar; rentenieren op het strand in Thailand. Tot het lot zich in 2017 tegen hem keert. In zijn korte broek, plastic slippers en platzak klopt hij aan bij daklozenopvang De Cocon in Hilversum.

In Thailand zit Jan Paul een maand lang in de gevangenis vanwege een verlopen visum. Hier deelt hij met 60 andere gedetineerden een wc en een douche. Slapen doet hij op de grond met het licht aan en een colafles als hoofdkussen. Het contrast in verblijf is groot ná zijn vrijlating. Eenmaal terug in Nederland – zijn zoon helpt hem aan een ticket – voelt de dak- en thuislozenopvang van Kwintes aan als een hotel. Een kamer delen met hoogstens twee personen, voedzame maaltijden én slapen met het licht uit, doen hem realiseren hoe goed het in Nederland geregeld is.

De toekenning van een bijstandsuitkering zet hem aan het werk. Vastberaden toont Jan Paul zijn dankbaarheid aan de Nederlandse staat door elk baantje aan te pakken dat zich aandient. Hij komt ook op plekken waar hij niet meer dan een dagdeelvergoeding krijgt. Ondanks de slijtage in zijn knieën staat hij tijdens concerten en wedstrijden als steward in de Arena, prikt hij straatvuil op en vergezelt hij senioren. Door te werken krijg ik weer grip op mijn leven. Na alles wat ik in Thailand heb meegemaakt, ken ik geen schaamte als ik herkend word door oude bekenden tijdens het vuil prikken’, aldus deze ex-journalist.

Tegenwoordig heeft Jan Paul zijn eigen flat. Wekelijks stapt hij op zijn fiets om schoon te maken bij dagbesteding PakAan. Hier maakt hij een praatje en ondersteunt hij bijvoorbeeld Sep die slim is met computers. ‘De begeleiders van Kwintes hebben mij wegwijs gemaakt in een wereld die ik voorheen niet kende. Zolang je maar wilt, helpt Kwintes je uit ongelukkige situaties te komen.’ Jan Paul zegt door schoonmaak iets terug te doen als blijk van waardering.


Delen:

Lees ook deze verhalen

Hennie: ‘Housing first: een plek onder de zon.’

‘Een eigen huis, een plek onder de zon’, is het refrein van een grote jaren ’80-hit van René Froger. De...

Jedidjah: ‘Direct een luisterend oor geeft mij rust.’

Jedidjah krijgt sinds februari 2020 zorg van Kwintes. Dankzij deze zorg, wat Gewoon Thuis genoemd wordt, kan zij thuis blijven...

Chantal: ‘Ik accepteer mijzelf om wie ik ben.’

Zeventig procent van de mensen met een psychische aandoening krijgt te maken met vooroordelen of discriminatie. Dit noemen we stigma...