Johan: ‘Van ver gekomen.’

Als je zelfstandig woont en hulp nodig hebt bij dagelijkse zaken zoals koken, naar buiten gaan of financiën op orde krijgen, biedt Kwintes ambulante begeleiding aan voor mensen met psychiatrische of psychosociale problemen. Op afspraak kan je een begeleider over de vloer krijgen die samen met jou kijkt naar wat je nodig hebt om prettig te wonen. Johan (47) krijgt ondersteuning van ambulant begeleider Iggy waarmee hij samen taken afvinkt en gesprekken voert over hoe het met hem gaat. Lees hier zijn verhaal.

Trots

In de woonkamer, op zijn salontafel, ligt zijn leesbril op een boek over sociologie. Johan leest boeken over mens en maatschappij omdat hij de ambitie heeft om in de toekomst als woonbegeleider bij Kwintes te komen werken. Hij is gedreven om zichzelf te blijven ontwikkelen. Op zijn bureau ligt een zwarte map met certificaten en diploma’s die hij in de loop der jaren behaald heeft. Johan is er trots op: ‘Ik kom van ver. Ik heb veel gezien en meegemaakt in mijn leven’. Op een fijne woonplek kan hij nu rustig aan zijn toekomst werken.

Beangstigend

Op jonge leeftijd woont Johan in een kindertehuis, omdat zijn ouders overlijden. Na een korte periode verhuist hij naar een pleeggezin waar hij tot z’n 20e verblijft. Als hij op zichzelf gaat wonen beginnen de sluimerende klachten meer op de voorgrond te treden. Angsten, wanen, stemmen in zijn hoofd en veel verdriet vullen zijn dagen. Johan zoekt hulp binnen de GGZ en wordt gediagnosticeerd met schizofrenie. Zijn werk als schoonmaker en zijn relatie eindigen als hij opgenomen wordt. Tijdens zijn herstel volgt hij diverse cursussen van Herstelnetwerk Gooi en Vechtstreek. Hij ontdekt dat hij met zijn eigen verhaal iets wil betekenen voor anderen.

Zelfzorg

Johan woont nu zo’n tien jaar zelfstandig. Maar de stemmen in zijn hoofd zijn niet weg. Johan: ‘Ze zijn beangstigend waardoor ik me ellendig voel. Om ze de baas te blijven gebruik ik minder drank- en drugs. Het gaat me lukken om hiermee volledig te stoppen’.

Hij heeft geleerd om beter voor zichzelf te zorgen. Dit houdt in: sporten in een sportzaal van GGZ en het inplannen van zijn dagen. In een weekagenda houdt hij bij wat hij moet doen en met wie hij dat doet. Overzicht brengt hem rust en zijn begeleider ondersteunt hem daarbij. Iggy: ‘Ik heb een signalerende rol. Als het hem bijvoorbeeld niet lukt om de keuken schoon te maken, dan doen we dat samen’.

Werken

Johan gelooft dat zelfzorg en structuur belangrijk zijn om te herstellen. In de nabije toekomst wil hij zijn eigen ervaring inzetten om anderen te helpen die hetzelfde meemaken. Samen met zijn Kwintes trajectbegeleider Evert zetten ze stappen richting opleiding en betaald werk om ervaringsdeskundige te worden.


Delen:

Lees ook deze verhalen

Wouter: ‘door begeleiding was er eindelijk iemand die luisterde naar wat ik wil.’

‘Eigenlijk kwam ik nooit meer buiten,’ vertelt Wouter. ‘Ik zat veel achter mijn computer, rookte wat sigaretten. Het grootste deel...

Wouter: ‘Robot Tessa is een goede geheugensteun voor mij.’

Voorheen moest de moeder van Wouter (45) altijd naar zijn huis komen om hem ‘s ochtends wakker te maken. Dankzij...

Maximaal leerrendement 

Wat deed jij als zevenjarige? Buiten knikkeren met de buurtkinderen? Grote kans dat jij er toen niet aan dacht om...