Sandra: ‘Luister naar dat stemmetje!’

Sandra staat jarenlang klaar voor anderen en cijfert zichzelf weg. Ze weet dat de relatie met haar partner ongezond is en tóch blijft ze hopen dat het beter wordt. In een daaropvolgende relatie wordt ze bont en blauw geslagen, maar de hoop dat ze een gelukkig gezinnetje vormen is sterker dan de zorgen om haar eigen veiligheid. In de vrouwenopvang leert Sandra eindelijk naar haar intuïtie te luisteren.

Luister naar dat stemmetje!

We negeren allemaal wel eens onze intuïtie. Maar wat gebeurt er als je lange tijd alleen naar de ander luistert en niet naar dat stemmetje in jezelf? Je negeert alle alarmsignalen waardoor je jarenlang vastzit in een ongezonde relatie. Deze eindigt en gelijk val je weer in een andere foute relatie. Eén die meer gewelddadig van aard is. Sandra (33) heeft er spijt van dat ze haar intuïtie nooit heeft gevolgd. Ze komt nu tot rust in de vrouwenopvang van Kwintes.

De relatie met Alex, de vader van haar kinderen, begint liefdevol. Ze hebben veel gemeen en één heel groot verschil: Alex heeft een gebrek aan inlevingsvermogen waardoor zij zich onbegrepen voelt. Bovendien negeert hij haar als zij iets zegt. Ze zitten vast in een vicieuze cirkel, maar zij hoopt dat hij verandert. Alex kan ook niet meevoelen met hun oudste zoon Rick. Dit levert stress en verdriet op bij haar waar Rick ook getuige van is. Sandra: ‘ik ervoer onmacht en voelde me schuldig. Ik wist dat het niet goed ging en dat er een keer na tien jaar een bom zou ontploffen’. Alex wordt op een dag door een wildvreemde geslagen op straat en hij denkt dat Sandra hier achter zit. Hij is woest en zet haar op straat.

Ware aard

Al gauw ontmoet Sandra een oude kennis waarmee ze een relatie krijgt en zwanger van raakt. Stefan is charmant en vertelt haar alles wat ze wil horen. Echter al gauw toont hij zijn ware aard: hij is alcoholverslaafd, agressief en manipulatief. Sandra: ‘Hij zei keer op keer dat het hem speet en helemaal niet zo wilde zijn. Hij was in het verleden verslaafd, maar nu niet meer. Ik voelde me verbonden met hem, want ik had niemand meer’. Ondanks zijn verbale agressie kennen ze fijne tijden samen waardoor Sandra hoop houdt op het vormen van een gelukkig gezinnetje. Op een dag wordt ze op straat mishandeld. Een omstander belt de politie en Stefan wordt gearresteerd. Veilig Thuis brengt Sandra onder bij een vrouwenopvang van Kwintes.

Goed van vertrouwen

In beide relaties en in vriendschappen is een patroon te zien: Sandra is goed van vertrouwen waardoor alarmsignalen genegeerd worden. Nu bouwt ze een nieuw leven op zonder aan iemand verantwoording af te leggen en dat lucht op. Met hulp van haar begeleiders werkt ze aan zichzelf, strijdt ze voor omgang met haar kinderen die bij Alex wonen en is ze vastberaden om in de toekomst weer te werken. In tegenstelling tot vroeger stelt ze nu kleine doelen op waar zij zich goed bij voelt. Doelen die aan haar eigen verwachting voldoen en dat maakt dat ze zin heeft om aan een nieuw leven te beginnen. Binnenkort hoopt ze een huisje toegewezen te krijgen waar ze veilig met al haar kinderen in kan wonen.

Alle namen zijn wegens privacy redenen gefingeerd.


Delen:

Lees ook deze verhalen

Renske: ‘door Gewoon Thuis ondersteun ik mensen in hun eigen omgeving.’

“In Woerden is in september Beschermd Thuis gestart. Hierbij wonen mensen zo veel mogelijk zelfstandig in de wijk en krijgen ze...

Maximaal leerrendement 

Wat deed jij als zevenjarige? Buiten knikkeren met de buurtkinderen? Grote kans dat jij er toen niet aan dacht om...

Steven: ‘Ik ben de baas! Niet de stemmen.’

Criminele vrienden, onhandelbaar gedrag op school, overmatig drugsgebruik; een kleine opsomming van grote nachtmerries voor een ouder. De familie van...