26 juni 2023

Bezoekers koken bij De Inloop: ontmoeten én gezond eten

Samen koken, samen eten, samen zijn. De Inloop in Doorn brengt bezoekers verbinding én gezonde maaltijden. Dankzij de extra subsidie die het inloophuis onlangs van de gemeente ontving, breidde De Inloop het kookprogramma verder uit. Begeleiders Milly Sporkslede en Carlien Hoogendijk leggen uit wat dit betekent voor bezoekers. 

‘De Inloop is voor iedereen’, vertelt Carlien. ‘We staan midden in de wijk en er komen mensen met allerlei achtergronden bij ons langs. Veel van onze bezoekers hebben een psychische kwetsbaarheid. Dat komt ook doordat we tien jaar geleden zijn gestart als onderdeel van de beschermd wonen-locatie in Doorn. Tegenwoordig komen er ook nieuwe mensen met verschillende achtergronden langs, bijvoorbeeld uit Irak of Syrië. Een vrouw uit het voormalige Joegoslavië die hier alweer 25 jaar woont, komt hier vaak koffiedrinken, breien en koken. Overigens is er nog een inlooplocatie in Driebergen. We zijn één team, waarbij wij in Doorn ons met veel passie inzetten in het verbeteren van een gezonde leefstijl en het verminderen van eenzaamheid onder onze bezoekers.  

Gezond gezelschap

Veel van de bezoekers hebben lichamelijke klachten, ziet Carlien. ‘Ze hebben diabetes type II en een hoge bloeddruk. Door een kookactiviteit aan te bieden, slaan we twee vliegen in één klap: bezoekers ontmoeten elkaar én werken aan een betere gezondheid. We koken bij De Inloop alleen plantaardig. Na de extra subsidie die beschikbaar is gesteld door de gemeente, hebben we het aantal maaltijden uitgebreid. In eerste instantie kookten we alleen op maandag. Sinds Milly het team versterkt, koken we ook op woensdag en vrijdag.’

Kleurrijk feestje

Milly is zelf niet veganistisch, maar wel geïnteresseerd in gezond eten. ‘Ik heb me er nu helemaal op gestort en volg ook een kookworkshop. De kleurrijke maaltijden en de sfeer; ik vind het echt een feestje.’ Keukenskills hebben bezoekers niet nodig, benadrukt ze. ‘Een van onze bezoeksters vindt het leuk om groente te snijden. Voor de aardappelsalade die we laatst aten, heeft ze een hele pot augurken in plakjes gesneden. Ondertussen lachend om de grapjes die andere bezoekers maakten.’

Voor alle culturen

Bezoekers missen ‘hun’ stukje vlees helemaal niet, merkt Carlien. ‘Soms zijn ze eerst wel sceptisch, maar vervolgens hoor je dat ze het eten heel lekker vinden. Populaire gerechten? Gerechten uit de Indische keuken, gele rijst met aubergine en tomaat, stampotjes met zelfgemaakte appelmoes, salades. Op donderdag bereiden we altijd soep voor de lunch. Om voldoende eiwitten binnen te krijgen eten we vaak bonen, linzen en kikkererwten. Een voordeel van plantaardige maaltijden is dat ze halal zijn, toegankelijk voor elke religie en alle culturen.’

​​​Fijne sfeer

Carlien en Milly maken een mooi moment van de maaltijd. ‘We vinden het belangrijk dat mensen zich op hun gemak voelen’, zegt Carlien. ‘Sommige mensen met autisme willen bijvoorbeeld graag op dezelfde plek zitten als de vorige keer, met hun rug naar de muur. Dat snapt niet altijd iedereen. We steken veel energie in de dynamiek van de groep.’ De begeleiders maken er ook graag letterlijk wat moois van. Milly: ‘We serveren de desserts in mooie glazen schaaltjes. Dan zie je mensen echt genieten. Soms valt het dan ook even helemaal stil aan tafel. Maar de sfeer kan ook heel feestelijk zijn. Soms wordt er zelfs gedanst.’

Steeds verder opfleuren

Bezoekers komen vaak voor meer activiteiten langs bij De Inloop. Zoals een kopje koffie of verstelwerk in het naaiatelier. ‘Een oudere dame van in de tachtig leest een bezoeker voor van wie het zicht achteruitgaat’, vertelt Carlien. ‘Tegenwoordig spreken ze ook bij haar thuis af. Ze woont verderop in het sjiekere deel van Doorn en daar wandelt hij ook zelf naartoe. Dat is extra goed nieuws omdat hij overgewicht heeft. Sinds ze officieel maatjes zijn, zien we hem steeds meer opfleuren. Hij brengt zo’n leuke energie mee naar de maaltijden. Laatst zei hij: “ik voel me nu ook zo veel gelukkiger als ik alleen ben.”

Meer weten over De Inloop of plantaardig koken? Neem een kijkje in de keuken, of prik een vorkje mee aan tafel. Je kunt contact opnemen met De Inloop Doorn. Ook als je je wilt aansluiten als vrijwilliger.


Delen:

Het laatste nieuws

Deel je mening over je werk – met één tik op je telefoon

Wat vind jij van je werk? Die vraag staat centraal in het nieuwe medewerkerstevredenheidsonderzoek. Met dit onderzoek wil Kwintes achterhalen...

Nieuwe meerjarenstrategie van Kwintes: focus en positieve energie

Een strategietekening. Met dit bijzondere instrument bepaalden we het nieuwe meerjarenplan van Kwintes, dat we op 29 februari aan medewerkers...

‘Doordat we zo zorgvuldig omgaan met geld, kunnen we investeren in de toekomst’

Financiën saai? Het is maar net aan wie je het vraagt. Voor manager Finance & Control Maarten Hekkenberg en bestuurder...