Bruisnest viert haar 10-jarig bestaan!
Donderdag 4 juli was het zo ver, Het Bruisnest in Gouda vierde haar 10 jarige jubileum. Een mijlpaal als deze kan natuurlijk niet onopgemerkt voorbij gaan. Jong, oud, vrijwilligers, begeleiders en nog veel meer mensen kwamen samen in Gouda om dit groots te vieren!

Bij binnenkomst is het meteen duidelijk; hier is een feest gaande. Een locatie vol versiering, lekkere hapjes, zelfgemaakte mocktails en gezellige muziek onthalen alle gasten. Iedereen is welkom om een kijkje te nemen in wat Het Bruisnest zo goed kan: samenbrengen en verbinden.
Een eigen project en visie
Trots vertelt Yvonne Visser, coördinator en oprichter van Het Bruisnest, hoe het 10 jaar geleden allemaal begon. Samen met een cliëntengroep is ze gaan zitten om haar idee vorm te geven. Er moest een plek komen waar iedereen met een ‘rugzakje’ zichzelf kon zijn, waar mensen zich even geen cliënt meer zouden voelen maar vooral gewoon weer mens. Wat volgens Yvonne voorop staat is het aanspreken van positiviteit. “De focus wordt gelegd op de talenten en kwaliteiten van onze vrijwilligers, op wat er wél kan en wél mogelijk is”. “Ieder mens heeft kwaliteiten en bij Het Bruisnest helpen wij mensen deze op een veilige plek te (her)ontdekken.”

Samenwerken
Bij Het Bruisnest draait alles om samenwerken, samen sta je sterker dan alleen. Wat begon als een cliënt gestuurd initiatief is uitgegroeid tot een vangnet voor iedereen die daar behoefte aan heeft. Er wordt samengewerkt met gemeenten, reclassering, sportinstructeurs en nog veel meer instanties om ervoor te zorgen dat er zoveel mogelijk mensen geholpen kunnen worden op weg naar vrijwilligerswerk of uiteindelijk naar een betaalde baan. “Veel mensen lopen dagelijks aan tegen het stigma dat nog steeds heerst rondom de GGZ”, vertelt Mirjam Goedendorp, sinds oktober coördinator bij Het Bruisnest. Maar bij Het Bruisnest telt iedereen mee. “De mensen die bij ons komen willen graag meer doen dan alleen thuiszitten, ze willen bijdragen aan de maatschappij en dat stigma doorbreken.”
Weer rust vinden
Binnen staat de muziek hard aan en wordt er druk gelachen en gepraat. Niet iedereen houdt van al die drukte en prikkels, maar daar wordt ook rekening mee gehouden. Buiten staat Gidieon, die al drie jaar bij Het Bruisnest werkt als vrijwilliger. Elke ochtend klust hij twee uur in rust en stilte om meer structuur in zijn dag aan te brengen. “Het is dankbaar werk, ik kan mijn kennis kwijt en maak tegelijkertijd mensen blij.” Ook voor mensen die niet meer hoeven te werken is het belangrijk om dagelijks iets te doen te hebben. Doordat mensen bij Het Bruisnest laagdrempelig kunnen instappen, krijgen ze weer snel het gevoel te mogen bijdragen en deelnemen aan de samenleving. Dit in combinatie met hun kennis van de GGZ, maken Het Bruisnest al 10 jaar een succes!

Het laatste nieuws

‘Flexibiliteit is belangrijk in deze baan: calamiteiten gaan voor alles’

Vijf inzichten in de meerwaarde van digitale zorg
