Een vernieuwde aanpak van hersteltraining met ervaringsdeskundigen
Bij Kwintes geloven we in de kracht van ervaringsdeskundigheid. Vakgroep DOE is een team van ervaringsdeskundigen binnen Kwintes die zich inzet om cliënten te ondersteunen bij hun persoonlijk herstel. Zij werken vanuit hun eigen ervaring met herstel en zetten deze in om anderen te helpen groeien. Vakgroep DOE zet zich in om stigma’s en taboes bespreekbaar te maken, verzorgt voorlichting over ervaringsdeskundigheid en biedt diverse herstelgerichte trainingen aan. Een van de meest impactvolle initiatieven is de training ‘Herstellen Doe Je Zelf’.

Wat is ‘Herstellen Doe Je Zelf’?
‘Herstellen Doe Je Zelf’ is een herstelgerichte training waarin deelnemers werken aan hun persoonlijke ontwikkeling. De training helpt hen om grip te krijgen op hun eigen herstelproces, met thema’s als zelfinzicht, veerkracht en zingeving. Door middel van reflectie, groepsgesprekken en creatieve opdrachten ontdekken deelnemers hoe ze eigen krachten kunnen benutten en hun toekomst vorm kunnen geven.
Innovatie in herstelondersteuning
Begin 2024 startten ervaringsdeskundigen Manon Saeijs en Rik Niekus in de regio Gooi en Vechtstreek met een vernieuwende pilot van deze training. Waar de reguliere training uit twaalf bijeenkomsten van drie uur bestaat, werd deze pilot anders vormgegeven. De training werd aangeboden in vierentwintig kortere sessies van anderhalf uur, direct op de woonlocatie van de deelnemers. Dit maakte de drempel om deel te nemen lager en zorgde ervoor dat de inhoud beter aansloot bij de behoeften van de cliënten.
Een bijzonder aspect van deze aanpak was de gemengde samenstelling van de groep. Naast bewoners van beschermd wonen locaties namen ook ambulante cliënten en activiteitenbegeleiders deel. Dit zorgde voor een unieke dynamiek waarin gelijkwaardigheid en wederzijds begrip centraal stonden.
Veiligheid als basis voor herstel
De trainers besteedden vanaf de eerste bijeenkomsten veel aandacht aan het creëren van een veilige sfeer. Dit deden ze door de groep zelf te vragen wat zij nodig hadden om zich veilig te voelen. Alles wat werd genoemd, werd opgeschreven op een groot vel papier. Deze groepsafspraken hingen vervolgens elke bijeenkomst zichtbaar in de ruimte en werden waar nodig opnieuw besproken. Deze aanpak creëerde een stevige basis voor open uitwisseling van levens- en herstelervaringen. Door ook de ervaringsdeskundigen en activiteitenbegeleiders hun ervaringen te laten delen, ontstond er echte gelijkwaardigheid in de groep. Dit maakte het voor deelnemers makkelijker om hun eigen verhaal te delen en van elkaar te leren.
De resultaten? Die mogen er zijn!
De impact van de pilot training was groot. Deelnemers gaven aan meer zelfvertrouwen te hebben en beter in contact te staan met zichzelf. Reacties als “Ik weet nu hoe ik betekenis aan mijn leven kan geven” en “Ik voel me opgewassen tegen de toekomst” illustreren de waarde van deze aanpak. Ook de betrokkenheid van activiteitenbegeleiders als cursisten bleek van grote meerwaarde. Het creëerde een beter begrip tussen begeleiders en bewoners, waardoor de ondersteuning in het dagelijks leven verbeterde.
Door het succes van de pilot wordt deze vernieuwde vorm van de training inmiddels ook aangeboden op een andere beschermd wonen locatie: de Zonnelaan in Hilversum.
Elkaar versterken
De training ‘Herstellen Doe Je Zelf’ is een waardevolle aanvulling op de reguliere begeleiding en externe behandeling die cliënten ontvangen. Waar behandeling vaak gericht is op klinisch herstel en begeleiding op functioneel herstel in het dagelijks leven, richt deze training zich specifiek op persoonlijk herstel. Door deze verschillende vormen van ondersteuning samen te brengen, kunnen we cliënten nog beter helpen in hun complete herstelproces. De verschillende benaderingen versterken elkaar: wat iemand leert in de training kan bijvoorbeeld helpen bij therapie of dagelijkse begeleiding, en andersom.
Het laatste nieuws

Femkes verhaal: de overstap naar slaapwacht

Toekomstgericht opleiden met de Kwintesklas
