2 juli 2024

Inspirerende reviewdag bij Kwintes: Leren van parels en oesters

Op 11 juni 2024 organiseerde Kwintes een bijzondere reviewdag bij de Forensische Tussenvoorziening in Almere. Op deze dag mochten wij medewerkers uit andere BW/MO-instellingen en een ondersteuner van het kwaliteitsnetwerk verwelkomen. Deze experts, afkomstig uit het landelijke forensische werkveld, kwamen op bezoek bij van een van onze forensische kernlocaties. Marlies van Walbeek-Verhulst, beleidsadviseur bij Kwintes, deelt trots haar ervaringen en inzichten over deze inspirerende dag. 

Een kijkje in elkaars keuken 

“Het reviewteam kwam een kijkje nemen in onze keuken. Het team bevraagt medewerkers en cliënten en koppelt hun bevindingen aan het eind van de dag terug. Zorginstellingen kijken bij elkaar om van elkaar te leren. Nu was het de beurt aan Kwintes”, legt Marlies uit. “Wat doen we al heel goed? Deze succespunten noemen we onze parels. En waarin kunnen we nog verbeteren? Dat zijn onze oesters.” 

“Na een rondleiding op de locatie werden drie gespreksrondes gehouden in de Levend Water Kerk”, vertelt Marlies. “De gesprekken draaiden om thema’s uit het Kwaliteitskader Forensische Zorg (KKFZ) waarin de gewenste kwaliteit van Forensische zorg beschreven staat”.

Trots op onze parels 

Marlies benoemt enkele parels waar Kwintes trots op mag zijn: “De reactie van Jordan – een van onze cliënten – illustreert op een mooie wijze ons instroomproces, één van onze parels: ‘Een grote overgang naar Kwintes? Nee hoor, we hadden al kennisgemaakt, de begeleiding was al op de hoogte van het een en ander. Er was een warme overdracht tussen de organisaties geweest en het verliep gestructureerd.’ Maar ook het eigenaarschap van de cliënt over zijn traject is iets waar we trots op mogen zijn”, stelt Marlies.  

De waarde van open gesprekken 

Marlies benadrukt het belang van de open gesprekken tijdens de reviewdag: “Met zoveel ervaren mensen open in gesprek gaan over de kwaliteit van zorg is erg waardevol! Het was een plezierige, interessante dag en we hebben van elkaar mogen leren.” Ze voegt eraan toe: “Ik sprak mijn manager Edwin Koolhaas, en hij noemde de dag ‘een mooie verbinding tussen het Kwaliteitskader Forensische Zorg (KKFZ) en de praktijk.’ Daar sluit ik me helemaal bij aan.” 

Waardering en dank

Peter Boon, directeur zorg bij Kwintes, was ook aanwezig op de reviewdag en deelde zijn inzichten. Hij prees het cliëntgerichte werk van Kwintes: “In elk gesprek horen we dat het cliëntbelang echt voorop staat. Daar ben ik blij om, want dat is de kern van hoe we het aan willen pakken.” 

Marlies vervolgt: “We koesteren de gevonden parels en zien de oesters als mooie verbeterpunten voor ons meerjarenplan forensische zorg. Reviewers van de Rooyse Wissel, Stichting Ontmoeting (Epe), IrisZorg, Doorpakkers, de Cliëntenraad Leger des Heils, Humanitas DMH en het Expertisecentrum Forensische Psychiatrie (EFP), bedankt voor jullie komst en waardevolle bijdrage! Een grote dank gaat ook uit naar alle medewerkers van Kwintes die hebben meegeholpen om deze reviewdag te organiseren. Dankzij jullie inzet en betrokkenheid was deze dag een succes.  

 


Delen:

Het laatste nieuws

Cliënten Kwintes naar de European Life Goals Games 2025 in Oostenrijk

Elke maandagmiddag voetballen cliënten van Kwintes op de velden van CJVV in Amersfoort onder leiding van vrijwilligers van Stichting Life...

Feestelijke opening nieuwbouw Ter Wheme

Samen met bewoners, familie en begeleiders vierde Kwintes begin oktober de opening van het vernieuwde Ter Wheme, een locatie voor...

Nieuwbouw Huize ter Wheme nu óók geschikt voor oudere bewoners

Splinternieuwe woningen, rolstoelvriendelijke gangen en uitzicht op de kerktoren van Scherpenzeel. De bewoners van de beschermd-wonenlocatie Huize ter Wheme verhuisden...